Balisticky odolné betony

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
P
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Disertační práce s názvem „Balisticky odolné betony“ se zabývá popisem, návrhem a vývojem materiálu na bázi ultra-vysokohodnotného cementového kompozitu vyztuženého vláknovou výztuží se zvýšenou balistickou odolností tj. se zvýšenou odolností vůči vysokorychlostnímu dynamickému namáhání iniciovanému v důsledku interakce s rychle se pohybujícími objekty. Vysokých mechanických vlastností, které jsou nezbytností pro takový materiál, je dosaženo zejména maximálním snížením vodního součinitele díky použití superplastifikačních přísad, použitím vysokopevnostního kameniva a dosažením hutné struktury precizním výběrem a podílem použitých surovin v receptuře. Cílem je následné sestavení metodiky pro návrh receptury pro tuto skupinu materiálů, pozorování chování těchto materiálů při balistickém zatížení a kvantitativní popis odezvy těchto materiálů pro účely návrhu ochranných konstrukcí. Vlastnosti navržených materiálů v rámci této práce jsou porovnány s vlastnostmi komerčně dostupných a běžně používaných cementových kompozitů s cílem vytvořit koncept pro stanovení limitů těchto materiálů na poli balistické ochrany, díky čemuž bude možné odhadovat balistickou odolnost současných nebo nově navržených materiálů či konstrukcí.
Doctoral thesis „Ballistic-proof concretes“ deals with description, design and development of material based on ultra-high performance fibre reinforced cementitious composite with increased ballistic resistance i.e. increased resistance against high-strain rate dynamic loading induced by interaction of high-velocity moving objects. High mechanical properties, essential for such a material, are reached especially by maximal reduction of water-to-binder coefficient using high-range water reducing agents, high-strength aggregates and dense structure by precise selection and dosage of raw materials in the recipe. The main goal is to prepare a methodology for design of such a materials, observation of material behaviour on ballistic loading and quantitative description of material response for protective structures design. Properties of designed materials within this thesis are comparing with properties of commercially available and commonly used cementitious composites in order to create a concept for material limits in the field of ballistic protection. This concept enables to estimate ballistic protection of present or newly-designed materials and structures.
Description
Citation
KOUTNÝ, O. Balisticky odolné betony [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) doc. Ing. Jozef Vlček, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Pavel Rovnaník, Ph.D. (člen) prof. Ing. Zbyněk Keršner, CSc., oponent (člen) doc. Ing. Vlastimil Bílek, Ph.D., oponent (člen)
Date of acceptance
2019-11-28
Defence
Předseda komise představil doktoranda a předal mu slovo. Ing. Koutný má již i pracovní zkušenosti: např. 2011: XellaCZ, s.r.o., 2013 SIKA CZ, s.r.o., 2014 - dosud BOGGES, s.r.o. Podílel se na projektové činnosti. V roce 2016 absolvoval odbornou stáž: Magnel Laboratory for Concrete Research, Ghent University, Belgie. V rámci pedagogické činnosti vedl Praktikum z anorganické chemie I a II. Ve své powerpointové prezentaci doktorand představil podstatné výsledky své dizertační práce. Oponenti přečetli posudky, oba byly kladné a doporučovaly práci k obhajobě. Posudky obsahovaly řadu dotazů, na všechny doktorand uspokojivým způsobem odpověděl. Doktorand zodpověděl i otázky vzešlé z diskuze.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO