Využití a potlačování dvojlomných jevů v optovláknových senzorických aplikacích

Abstract
Práce se zabývá problematikou integrálních a distribuovaných optovláknových senzorů elektrického proudu. V oblasti integrálních senzorů je provedena analýza pomocí Jonesova maticového počtu a je zkoumán simultánní vliv indukovaného kruhového a nežádoucího lineárního dvojlomu při použití orto-konjugačního retroreflektoru. Dále je analyzována navržena varianta s konjugační smyčkou, která využívá půlvlnné fázové retardéry. Teoretické závěry jsou potvrzené simulací a experimentálním měřením. Na poli distribuovaných optovláknových senzorů je provedena analýza a simulace pro detekci plazmových proudů v termonukleárních fúzních reaktorech, na bázi techniky POTDR. Pro reaktory kruhového průřezu výbojové vakuové komory je navržen postup pro zlepšení detekce plazmových proudů a pro reaktory divertorového typu je nově navržena a provedena simulace zkoumající vliv šumu detektoru OTDR na přesnost detekce plazmových proudů.
The thesis deals with integral and distributed optical fiber sensors of electric current. In the area of integral sensors the analysis is performed by Jones matrix calculus and the simultaneous influence of induced circular and undesired linear birefringence using an ortho-conjugation retroreflector. Furthermore, the proposed conjugation loop variant using half-wave phase retarders is analyzed. The theoretical conclusions are confirmed by simulation and experimental measurement. In the field of distributed fiber optic sensors, analysis and simulation for the detection of plasma currents in thermonuclear fusion reactors, based on the POTDR technique, is performed. An improvement procedure is proposed for circular-shaped vacuum vessel reactors. Plasma current detection procedure in divertor-type reactors have been newly designed and simulated to investigate the effect of the OTDR detector noise on plasma current detection accuracy.
Description
Citation
MOTÚZ, R. Využití a potlačování dvojlomných jevů v optovláknových senzorických aplikacích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teoretická elektrotechnika
Comittee
doc. Ing. Jan Mikulka, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jarmila Dědková, CSc. (člen) prof. Ing. Čestmír Vlček, CSc. - oponent (člen) Doc. RNDr. Petr Skládal, CSc. (člen) prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (člen) prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-12-13
Defence
Přínosem je analýza o ověření nových možností potlačení vlivu dvojlomných jevů. Výsledkem práce je návrh, teoretická analýza a experimentální ověření kompenzátoru s fázovými retardéry. Doktorand zodpověděl všechny otázky v rámci diskuze.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO