Účinnost procesů úpravy vody s využitím aktivního uhlí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem diplomové práce problematika výskytu pesticidů v životním prostředí a možnost jejich odstranění přes aktivní uhlí. Práce je rozdělena na dvě části, a to na část rešeršní a část praktickou. Rešeršní část je zaměřena na popis aktivního uhlí. Dále se zabývá rozdělením pesticidů a jejich degradaci v životním prostředí. V praktické části byl proveden laboratorní experiment s cílem zjistit účinnost odstranění pesticidů a metabolitů z testované vody na dvou druzích aktivního uhlí.
The subject of the thesis is the issue of pesticides in the environment and the possibility of their removal through activated carbon. The thesis is divided into two parts, the search part and the practical part. The research part is focused on description of activated carbon. It also deals with the distribution of pesticides and their degradation in the environment. In the practical part, a laboratory experiment was carried out to determine the effectiveness of removing pesticides and metabolites from the test water on two types of activated carbon.
Description
Citation
HLADÍKOVÁ, L. Účinnost procesů úpravy vody s využitím aktivního uhlí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Pollert ml., Ph.D. - předseda, doc. Ing. Ladislav Tuhovčák, CSc. - místopředseda, Ing. Daniela Šíblová - tajemník, Ing. Renata Biela, Ph.D. - člen, Ing. Petr Baránek - člen, Ing. Miroslav Svoboda, Ph.D. - člen, Ing. Petr Prax, Ph.D. - člen, Ing. Jakub Raček, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-01-27
Defence
V úvodu obhajoby student přednesl hlavní teze diplomové práce. Byly přečteny posudky vedoucího práce a oponenta. Student zodpověděl připomínky obsažené v posudcích. Diskuze k diplomové práci se zaměřila na téma: Otázka 1: Jaký je hlavní důvod odstraňování pesticidů z vody? Myslíte si, že by aktivní uhlí dokázalo odstraňovat i mikroplasty? Otázka 2: Adsorpce bude v procesu úpravy vody zařazena na konec úpravy vody, je tedy možné, že bude v průběhu úpravy vyčerpána kapacita filtračního lože? Na jakém základě jste určovala výšku filtračního lože? Jaká byla frakce filtračního materiálu? Otázka 3: Jaká by byla nejkratší doba při odstraňování pesticidů? U jaké vody (povrchová, podzemní) by byla filtrační kapacity materiálu vyčerpaná dříve? Otázka 4: Jaká by byla regenerace aktivního uhlí? Otázka 5: Jaké jsou limity pro pesticidní látky ve vyhlášce? Pro co slouží vyšší limity ve vyhlášce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO