Sledování účinnosti odstraňování léčiva z vody vybranými adsorbenty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá účinností odstraňování léčiv z pitné vody vybranými adsorpčními materiály. V první části jsou popsány zdroje léčiv v pitné vodě a možné způsoby kontaminace vod léčivy. Následně jsou zde blíže popsána léčiva nejvíce se vyskytující v životním prostředí – nesteroidní protizánětlivá léčiva, antibiotika, psychiatrická léčiva a pohlavní hormony. Dále jsou v práci přiblíženy procesy využívané pro odstraňování léčiv. Jedná se o adsorpci na aktivním uhlí, membránové procesy a pokročilé oxidační procesy. Poslední kapitola teoretické části práce se zabývá úpravnami vody, na nichž jsou již technologie odstraňující léčiva v provozu. V praktické části této diplomové práce byl proveden a vyhodnocen experiment, sloužící k porovnání účinnosti vybraných sorpčních materiálů při odstraňování diklofenaku z vody. Použity byly materiály Filtrasorb F100, Bayoxide E33 a GEH.
This diploma thesis deals with the efficiency of removal of pharmaceuticals from drinking water by selected adsorption materials. The first part describes sources of pharmaceuticals in drinking water and possible ways of contaminating water by pharmaceuticals. Subsequently, the pharmaceuticals most commonly found in the environment - nonsteroidal anti-inflammatory drugs, antibiotics, psychiatric drugs and sex hormones - are described in more detail. Next, the thesis describes the processes used for removal of pharmaceuticals. These are activated carbon adsorption, membrane processes and advanced oxidation processes. The last chapter of the theoretical part of the thesis deals with water treatment plants, where the technologies for removing drugs are already in operation. In the practical part of this thesis an experiment was performed and evaluated, for a purpose of comparing the efficiency of selected sorption materials in the removal of diclofenac from water. Filtrasorb F100, Bayoxide E33 and GEH were used.
Description
Citation
MORAVČÍKOVÁ, S. Sledování účinnosti odstraňování léčiva z vody vybranými adsorbenty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
prof. Ing. Ján Ilavský, PhD. - předseda, doc. Ing. Jaroslav Raclavský, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jana Nováková - tajemník, Ing. Jan Polášek - člen, Ing. Vladimír Habr, Ph.D. - člen, doc. Ing. Milan Látal, CSc. - člen, Ing. Jan Ručka, Ph.D. - člen, doc. Ing. Petr Hluštík, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2020-01-27
Defence
V úvodu obhajoby student přednesl hlavní teze diplomové práce. Byly přečteny posudky vedoucího práce a oponenta. Student zodpověděl připomínky obsažené v posudcích. Diskuze k diplomové práci se zaměřila na téma: Otázka: Jaké materiály membrán se používají na ÚV? Otázka: Jak by se reverzní osmóza mohla nahradit při odstraňování dusičnanů jinou technologií? Otázka: Jaké jsou parametry filtračních kolon, na kterých bylo sledováno odstraňování daného léčiva? Otázka: Jaké je další zpracování vzniklého odpadu, který vzniká filtrací modelové vody přes filtrační materiály?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO