Možnosti odstranění zápachu na stokové síti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem práce je zpracovat rešerši o možnostech regulace zápachu na stokové síti. V úvodní části práce jsou uvedeny legislativní předpisy, týkající se problematiky zápachu. Následuje popis příčin vzniku zápachu a metod, kterými lze sulfan odstranit z kanalizační atmosféry nebo přímo z odpadní vody. V další části se práce krátce věnuje vyhodnocení dotazníku rozeslaného provozovatelům kanalizačních sítí, který byl zaměřen na příčiny vzniku, kontrolu a možnosti řešení zápachu na stokové síti. Praktická část práce je zaměřena na konkrétní území, na kterém jsou problémy se zápachem. Na tomto území se pomocí dávkování chemikálie do odpadní vody sleduje úbytek sulfanu. Z dat je následně zpracováno vyhodnocení, které slouží jako možné doporučení pro provozovatele.
The aim of this diploma thesis is to research the possibilities of an odor regulation in a sewerage system. The first part of the thesis is devoted to legislation in sewege odor problematics. The second part includes description of the cause of the odor and methodology related to a hydrogen sulfide elimination either from sewerage atmosphere or straight from waste water. The next part examines the results of a survey, which was given to operators of the sewerage system. The survey examined the cause of an odor, its control and possible solutions of an odor in a sewerage system. Practical part is devoted to a given geographical area, where these problems have occurred the past. In this area the measuring of hydrogen sulfide presence took place by adding chemicals into waste water. From the collected data an evaluation was made. This can serve as a possible recommendation to sewege operators.
Description
Citation
ŠLECHTOVÁ, T. Možnosti odstranění zápachu na stokové síti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
prof. Ing. Štefan Stanko, PhD. - předseda, prof. Ing. Petr Hlavínek, CSc., MBA - místopředseda, Kristýna Velikovská - tajemník, Ing. Tomáš Kučera, Ph.D. - člen, Ing. Miloš Kovář - člen, Ing. Pavel Dvořák, Ph.D. - člen, Ing. Pavel Mikulášek - člen,
Date of acceptance
2020-01-27
Defence
V úvodu obhajoby studentka přednesla hlavní teze diplomové práce. Byly přečteny posudky vedoucího práce a oponenta. Studentka zodpověděla připomínky obsažené v posudcích. Diskuze k diplomové práci se zaměřila na téma: Otázka: Hodnoty sulfanu v říjnu 2018, dle přednesených dat, stouply. Můžete to okomentovat? Otázka: Na základě čeho jste stanovili dávkování chemikálií? Jaký vliv mohou mít tyto chemikálie na čištění odpadních vod? Otázka: Co znamená zkratka ppm? Kolik je 10 ppm v mg/l? Otázka: Jaká je cena za dávkování jednotlivých typů chemikálií? Otázka: Jak tento přístup může zvednout stočné?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO