Zdravotní středisko

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem zdravotního střediska. Objekt je navržený ve městě Chlumec nad Cidlinou. Stavba je umístěna na rohovém pozemku v blízkosti centra města, odkud je zajištěn bezbariérový přístup. Objekt je navržený v jednoduchých funkčních liniích s plochou vegetační střechou založený na základových pasech. Obvodové, vnitřní nosné a ztužující stěny jsou navrženy ze svisle děrovaných cihelných bloků P+D. Vnitřní dělící příčky jsou montované opláštěné sádrokartonovými deskami. Stropní konstrukce a atika jsou monolitické železobetonové. Obálka budovy je zateplena minerální izolací. Většina obvodových stěn je opláštěná provětrávanou fasádou tvořenou lakovanými pozinkovanými lamelami a menší část je kontaktně zateplena a omítnuta škrábanou fasádní omítkou. Zdravotní středisko je pomyslně rozděleno do dvou hmot, kde západní část objektu je třípodlažní a východní část objektu je dvoupodlažní. Obě části jsou propojeny vertikálním komunikačním prostorem s výtahem, který je ovíjen levotočivým tříramenným schodištěm. V objektu bude poskytovaná ambulantní zdravotní péče v celkem 9 ordinacích, 3 kancelářích klinické péče a na soukromé klinice se třemi ordinacemi. Doplňkovou funkci bude plnit komerční prostor a kavárna, které budou fungovat jako samostatný provoz. Součástí diplomové práce jsou také posouzení z hlediska požární bezpečnosti, úspory energie a ochrany tepla, akustiky a vibrací, osvětlení a oslunění.
This master´s thesis deals with a draft of a health centre building in Chlumec nad Cidlinou. The centre is situated on a corner building site with barrier-free access near the city centre. The building is designed with simple functional lines ground on foundation strips with flat green roof. The perimeter walls, internal load-bearing and shear walls are from vertically perforated T&G block bricks. Internal non-load-bearing prefab walls are coated with plasterboard. Ceiling constructions and an attic are made of monolithic reinforced concrete. The building envelope is insulated with mineral wool. Most of the perimeter walls are coated with breathable facade made of lacquered galvanized lamellas and minor part of walls is compositely insulated and plastered with a scratched facade plaster. The health centre building is notionally divided into two masses with a three-storey west part and two-storey east part of the building. Both parts are mutually connected by vertical communication space with elevator looped by counter clockwise three-flight staircase. Ambulant health care will be provided in total 9 consulting rooms, 3 ambulant care offices and private clinic with 3 consulting rooms. Independent business of the commercial area and café provide the additional function. The master´s thesis also includes assessments in terms of fire risk, energy saving and heat protection, acoustics and vibrations, lighting and sunlight.
Description
Citation
HLÍDKOVÁ, J. Zdravotní středisko [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
prof. Ing. Boris Bielek, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Miloš Lavický, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jan Osička - tajemník, Ing. arch. Michal Bělovský - tajemník, Ing. Josef Polášek - tajemník, Ing. Roman Brzoň, Ph.D. - člen, Ing. Marie Rusinová, Ph.D. - člen, Ing. Marcela Počinková, Ph.D. - člen, Ing. Milan Pilgr, Ph.D. - člen, Ing. Eva Fajkusová - člen,
Date of acceptance
2020-01-28
Defence
10:53 - Studentka zahájila obhajobu své diplomové práce na téma: Zdravotní středisko 11:19 - Studentka ukončila obhajobu a rozpravu své diplomové práce Hodnocení obhajoby - Student s dokonalým přehledem zaujímal odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta a výborně reagoval i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO