Srovnávací analýza využití metodik oceňování nemovitostí v Německu pro znaleckou praxi v České republice

Abstract
Předmětem disertační práce je analýza podmínek pro práci znalců (odhadců) nemovitých věcí ve Spolkové republice Německo v porovnání s podmínkami v České republice s cílem nalézt vhodné praxe, které by byly využitelné i pro práci znalců v České republice. Součástí práce jsou i návrhy vhodných opatření, která mohou přispět k rozvoji znalecké činnosti v České republice, se zaměřením na řešení problémů souvisejících se stanovením směnné hodnoty nemovitých věcí. Tato analýza zahrnuje analýzu typů nemovitých věcí, které bývají předmětem posuzování v dané oblasti, přístupů k řešení oceňovacích problémů, metod, které bývají používány při oceňování nemovitých věcí, subjektů, které jsou oprávněny podávat znalecké posudky i na obsahové požadavky znaleckých posudků.
The subject of the dissertation is the analysis of conditions for the work of real estate appraisers in the Federal Republic of Germany in comparison with the conditions in the Czech Republic with the aim of finding suitable practices that could be used for the work of experts in the Czech Republic. The thesis also includes proposals for suitable measures that can contribute to the development of expert activities in the Czech Republic, focusing on solving problems related to the determination of the exchange value of immovable property. This analysis includes the analysis of real estate types that are subject to assessment in the given area, approaches to solving valuation problems, methods that are used in valuing immovable assets, entities that are authorized to submit expert opinions, as well as content requirements of expert opinions.
Description
Citation
IMRIŠOVÁ, I. Srovnávací analýza využití metodik oceňování nemovitostí v Německu pro znaleckou praxi v České republice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Soudní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Leonard Hobst, CSc. (předseda) doc. Ing. Jana Korytárová, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Libor Matějka, CSc. Ph.D., MBA (člen) doc. Ing. et Ing. Martin Cupal, Ph.D. et Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Pánik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Hyánek, Ph.D. (člen) Ing. Mirka Wildmannová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-02-11
Defence
Předseda komise představil doktorandku Ing. Ivanu Imrišovou dle předloženého životopisu, její publikace i zahraniční stáže. Studentka zpracovala téma dizertační práce „Srovnávací analýza využití metodik oceňování nemovitostí v Německu pro znaleckou praxi v České republice“. Ve své prezentaci představila doktorandka podstatné výsledky dizertační práce. Školitel doktorandky přečetl hodnocení studentky za celý průběh studia. Oba oponenti přečetli své posudky na dizertační práci. Oba posudky měly kladné hodnocení a doporučovaly dizertační práci k obhajobě. Doktorandka zodpověděla všechny otázky obsažené v posudcích. Poté se rozproudila diskuze, přičemž Ing. Imrišová zodpověděla rovněž dotazy z této diskuze vzešlé. Konkrétní dotazy jsou obsaženy na přiložených lístcích, které se archivují. Doktorandka úspěšně obhájila svoji dizertační práci. Předložená dizertační práce se zabývá komparací znalecké činnosti ve Spolkové republice Německo a v České republice při oceňování nemovitých věcí. Vzhledem k tomu, že nemovité věci představují statky nezbytné pro fungování veškerých lidských činností, byla, je a bude tato problematika vždy sledována odbornou i laickou veřejností s velkým zájmem. Aktuálnost tématu podtrhuje také nedávné schválení nového zákona č. 254/2019 Sb., o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech. V oblasti vědeckého přínosu oboru Soudní inženýrství lze vyzdvihnout objasnění a spárování pojmů a oceňovacích metod používaných v obou zemích. Rozšíření znalostí o znaleckých postupech v německém prostředí může být pro studenty Soudního inženýrství využitelné např. při přípravě a realizaci zahraniční stáže. Dizertační práce může být srozumitelným návodem, jak objasnit zahraničním investorům nebo pomoci českým znalcům při oceňování nemovitého majetku pro německé subjekty, pojmové shody a rozdíly a procesní postupy uplatňování v českém a německém znaleckém prostředí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO