DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
1. URBANISTICKÉ SOUVISLOSTI Parcela se nachází na jižní straně historického jádra města Valašské Meziříčí, v místě původního hradebního pásu, který obepínal celý historický střed města. Cílem návrhu je dodržet myšlenku historického města, zachovat původní tvar historického jádra včetně hradeb a vytvořit hmotu vyplňující mezeru v hradebním pásu, která zachová jeho původní tvar. Parcela je uprostřed komunikačních os od obytné zástavby směrem do centra města. Objekt je navržen tak, aby umožnil všemi směry volný průchod mezi středem města a okrajovou částí a zároveň vytvářel dojem celistvé bariéry ohraničující historické jádro. 2. ARCHITEKTONICKÝ VÝRAZ Cílem návrhu bylo vyřešit základní problémy, kterými jsou: 1. Hluk z hlavní komunikace procházející kolem historického centra, 2. využití parcely takovým způsobem, aby se v pohledové ose z náměstí, směrem k panelovým domům vytvořila bariéra, která je alespoň částečně zakryje, 3. navržení takové hmoty, aby splňovala funkci bariéry, ale zároveň umožnila oslunění parteru, 4. zachovat dosavadní možnost průchodu územím. V případě zastavění plochy celistvou hmotou se zabrání šíření hluku z hlavní komunikace směrem do centra a je možno tímto způsobem zastínit panelové domy, ale tímto způsobem se znemožní přísun slunečních paprsků na plochu v parteru a nebylo by možné volně procházet z jedné strany na druhou. Výsledkem je objekt který vychází celistvé hmoty, která řeší 2 ze 4 základních cílu, ale je jakoby pomyslně roztržen takovým způsobem, aby se vytvořily 2 základní hmoty. První z nich, stojí na pozemku u hlavní komunikace zabraňuje hluku a průhledu parterem k silnici a druhá, odtržená od původní, visící jakoby ve vzduchu, vytváří dominantní prvek v průhledu z náměstí. Roztržením se dosáhne vyřešení dalšího požadavku a tím je oslunění vzniklé plochy v parteru. 2 celistvé hmoty přes celou délku parcely vložené do proluky působí velice násilným dojmem a neodpovídá měřítku staveb v historickém jádru města. Z tohoto důvodu je objekt rozčleněn na 5 jednotlivých částí, které jsou u hlavní části stavby propojeny komunikačními jádry, které zároveň tvoří v parteru usměrňující prvek při průchodu územím. Nižší část stavby uzavírá průhled parterem a zároveň usměrňuje chodce a rozdělením na 5 částí umožňuje volný průchod celým územím.
1. URBANISTIC CONTEXT Parcel is located on the south side of the historical part of the city Valašské Meziříčí, at the location of the originial castle wall, which surrounded the whole city center. The goal of the project is to keep the thought of the historical city, keep the original shape of the historical part including the castle walls and creation of a matter to fill the space in castle wall belt, which will keep it’s former shape. Parcel is in the center of the comunication axes from the residential zone to the center. The object is desiged in a way that would enable a free passage between the city center and the peripheral part and at the same time make an impression of wholesome barier surrounding the center. 2. ARCHITECTURAL EXPRESSION The goal of the project was to solve basic problems, which are: 1. The noise from the main comunication which goes around the historical center, 2. Utilize the parcel in a way, so that there would be a barrier in the way of the viewing axis from the plaza to the block houses, which would atleast partially block them. 3. design such matter, that would fulfil the function of a barier, but also enable the sun to shine through on to the public level, 4. to keep the existing possibility of going through the area. In case of blocking the surface with solid matter, we will prevent the noise spreading from the main comunication to the center a it‘s possibility to block the view at the block houses, but by this way we will prevent the supply of the solar rays to the public level and it would be impossible to freely pass through from one side to the other. The result would be an object which is made from a solid matter, this solves 2 out of 4 basic goals, but as if is fictivly torn in way so that 2 basic matters are created. The first of them is built on a land next to the main comunication, is noise canceling and blocks the view from the public level to the road. The second, which is torn from the original, that as if is hanging in the air, makes a dominant element in seeing through from the plaza. By the tearing we’ll achieve the solution to the next requirement and that is to enable the sun to shine through to the public level. 2 solid matters across the whole length of the parcel inserted inside the gap makes a very violent impression and does not answer to the scale of the construction in the historical center of the city. Because of this reason the object is separated into 5 individual parts, which are next to the main part of the contruction, connected by comunicational cores, which in the public level, also work as a regulation element for passing through the zone. The lower part of the construction closes the view throught the public level, guides the pedestrians and by division to 5 parts enables a free passage through the whole area.
Description
Citation
SCHOLZ, L. DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Eva Králová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. arch. Josef Hrabec, CSc. (člen) Ing. arch. Jiří Mikšík (člen) Ing. arch. Petr Řehořka (člen) Ing. Jiří Svoboda (člen)
Date of acceptance
2012-05-22
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO