Implementace QoS v přístupové síti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá počítačovými sítěmi, které hrají důležitou roli ve fungování dnešní společnosti. Na tyto sítě jsou dnes kladeny stále větší nároky co se týče propustnosti a kvality služeb, a to díky stále rostoucímu využití služeb jako je přenos hlasu a videa v reálném čase. Všechny pakety v klasické ethernetové síti jsou si svým významem rovny a tak je někdy nemožné dodržet aplikacemi požadované přenosové vlastnosti sítě. Proto je žádoucí se zabývat mechanismy, díky kterým je možno rozlišit různé druhy datových přenosů podle předem stanovených pravidel a tyto dále priorizovat před ostatními. Mezi nejznámější z nich patří mechanismy integrovaných služeb (Integrated Services ) a diferencovaných služeb (Differentiated Services). Právě implementace mechanismu diferencovaných služeb do sítě je cílem této práce.
This diploma thesis deals with computer networks which play a key role in present society. More and more demands are placed on these networks (especially on quality of services and throughput) because of fast-growing developement of services such as voice and video real-time transmissions. All the packets in typical Ethernet networks are equal. Therefore it is sometimes impossible for the application to maintain required throughput speed of a network. For this case it is useful to take some mechanisms into the consideration. These mechanisms (sometimes called QoS) are able to distinguish different types of transmissions and traffic, analyze them and then prioritize them according to some pre-defined set of rules. The most famous mechanisms are Integrated Services and Differentiated Services. The implementation of Differentiated Services is the goal of this thesis.
Description
Citation
ADÁMEK, D. Implementace QoS v přístupové síti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Zdeňka Chmelíková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Krejčí, Ph.D. (člen) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Martin Minarčík, Ph.D. (člen) Ing. Jan Kacálek (člen) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Jak by ovlivnila požadavky na zajištění kvality služeb situace, kdyby část sítě využívala bezdrátovou přenosovou technologii a jaké mechanismy zajištění QoS by bylo vhodné implementovat v takovém případě?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO