Účtování uživatelů v sítích nové generace

Abstract
Velikost sítě Internet dosáhla takového rozměru, že globálně jednoznačná adresace všech připojených zařízení již není možná při zachování současné architektury TCP/IPv4. Tímto problémem se začalo zabývat již v 90. letech a od té doby bylo představeno několik návrhů nových architektur a síťových protokolů, které mají či měly ambice omezení adresace vyřešit. V současné době, v roce 2016, je jediným globálně nasazovaným řešením problému adresace protokol IPv6. Tento protokol zvětšuje velikosti síťové adresy čímž umožňuje adresovat téměř libovolné množství zařízení, ovšem za cenu nekompatibility se současným protokolem IPv4. Rozdílně se také staví ke způsobu automatické konfigurace koncových zařízení, proměnlivé velikosti síťové hlavičky a omezení nekompatibility řeší různými přechodovými mechanismy. Tato práce diskutuje dopady, které tyto změny mají na oblast monitorování a účtování uživatelů. Zejména změny způsobu konfigurace adresy vyžadují jiný přístup než v současných monitorovacích systémech, které ukládají pouze metadata o síťové komunikace pomocí protokolu NetFlow/IPFIX. Práce je zaměřena primárně na vyřešení problému účtování uživatelů v sítích kde jsou souběžně nasazeny protokoly IPv4 i IPv6, použity tunelovací přechodové mechanismy nebo překlad adres. Část práce je za- měřena na měření globálního vývoje a nasazení protokolu IPv6 mezi koncovými poskytovateli internetového připojení, poskytovateli obsahu a páteřními operátory.
The number of devices connected to the Internet is such enormous that it is impossible to assign a globally unique address to every device in today’s TCP/IPv4 architecture. Since the discussion how to solve the problem began in 1990s, there has been several proposals of new protocols and architectures trying to solve the problem. However, the only proposal that is widely deployed today is the IPv6 protocol. The IPv6 protocol enlarges the network address size, thus, it is possible to assign a globally unique IPv6 address to unlimited number of devices. Furthermore, the protocol introduces a paradigm shift, especially for address assignment and length of the IPv6 header. The IPv6 protocol is, however, incompatible with IPv4. To overcome the limitation, several transition mechanisms were proposed. The thesis discusses issues introduced by IPv6 protocol to user accounting process. In particular, it focuses on new approaches that can eliminate problems of current accounting methods that use NetFlow or IPFIX protocols. The aim of the thesis is to solve user accounting process for networks running a transition mechanism or a network address translation. Part of the thesis discusses the global IPv6 deployment and measures IPv6 penetration among content providers, internet service providers and transit operators.
Description
Citation
GRÉGR, M. Účtování uživatelů v sítích nové generace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Výpočetní technika a informatika
Comittee
Date of acceptance
2016-12-12
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO