Monitorování provozu DHCP pomocí IPFIX

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce popisuje postupy pro sledování provozu síťových protokolů BOOTP, DHCP pro IPv4 a DHCP pro IPv6 pomocí netflow sondy FlowMon od společnosti Invea-tech. Je zde nastíněna problematika těchto protokolů, funkčnost sondy FlowMon, obecný popis NetFlow a vlastní popis řešení pro sběr a vyhodnocení dat. Byla provedena důkladná analýza a poté byly sepsány moduly pro sondu FlowMon pro možnost monitoringu zmíněných protokolů. Jejich implementace, způsob testování a vyhodnocení získaných dat je v této práci popsán.
This thesis describes procedures for traffic monitoring of network protocols BOOTP, DHCP for IPv4 and DHCP for IPv6 through netflow probes FlowMoon made by Invea-tech. There are outlined the issues of these protocols, the functionality of the FlowMoon probe, a general description of NetFlow and the description of the solution for collecting and evaluation of the data. A deep analysis was made, and later on the modules for FlowMoon probe was written giving the possibility to monitoring of these protocols. Their implementation, method of testing and evaluation of gathered data is described in this paper.
Description
Citation
VAŇÁTKO, M. Monitorování provozu DHCP pomocí IPFIX [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm "D". Otázky u obhajoby: V podsekcích 3.3.1 a 3.3.2 hovoříte o přeskakování hlaviček VLAN, jak by se program zachoval v případě Q-in-Q (více VLAN), MPLS apod. V podsekci 3.3.1 dále popisujete definici toku včetně zdrojové a cílové IP adresy. Vzhledem k tomu, že se v čase mění, nebylo by lepší je z definice vynechat? Jaké problémy by to přineslo? (Předpokládám, že položka Číslo L4 portu je ve skutečnosti Číslo protokolu L4 , v případě práce vždy UDP.) Je možné v GUI zobrazit grafy počtu dotazů pomocí protokolů DHCP/DHCPv6?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO