Pokročilé nasazení OS xBSD v síti pro střední školu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá nasazením software Samba na server s operačním systémem z rodiny BSD do role primárního řadiče domény v počítačové síti střední školy se stanicemi s operačním systémem Microsoft Windows. Po představení software Samba  je podrobněji rozebrána problematika sítí Windows založených na protokolu SMB. Následně jsou uvedeny potřebné kroky konfigurace software Samba, nastavení diskových sdílení, vytváření uživatelských účtů a přidání klientské stanice do důvěryhodného vztahu s řadičem domény. Dále je popsána problematika síťového tisku v prostředí Windows, tiskových serverů a řešení problematiky pomocí klasických tiskových služeb systému FreeBSD a tiskového systému CUPS. V další části je zmíněna problematika hromadné instalace stanic se stejnou hardwarovou konfigurací v prostředí školních učeben. Závěrem jsou shrnuty úkony potřebné pro další provoz systému.
This work is about setting up Samba software on server with operating system from BSD family to primary domain controller rule in the high school computer network environment with Microsoft Windows stations. After introduction to Samba software there is examined problem of Windows network based on SMB protocol. There are described steps that are necessary to setup Samba software, disk sharing services, creation of user accounts and adding client stations to domain trust. At the next there is described problematic of network printing in the Windows environment, print servers and the solution with classical printing support in FreeBSD and CUPS printing support. In the next part there is described mass installation procedure of Windows stations with same hardware configuration. At the finish, there are noticed some tasks that are necessary for next operation of installed system.
Description
Citation
ZADINA, M. Pokročilé nasazení OS xBSD v síti pro střední školu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2007.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové systémy a sítě
Comittee
Date of acceptance
2007-06-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO