Fotogrammetrická analýza obrazů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce je věnována fotogrammetrické analýze obrazu, díky které je možné z fotografií pomocí zvolených metod určit polohu a rozměry objektů na nich zaznamenaných. Jsou zde vysvětleny základy fotogrammetrie a jejího současného využití. Kapitoly zaměřené na zpracování digitálního obrazu popisují jeho vlastnosti, možnosti zpracování a vyhledání klíčových bodů pro kalibraci scény. Pro ucelený přehled jsou v závěru práce uvedeny příklady existujícího softwaru, jeho možnosti a využití v praxi.
This thesis is dedicated photogrammetric image analysis that makes it possible from your photos with the help selected methods to determine the location and dimensions of objects recorded on them. There are explained the basics of photogrammetry and its current application. Chapters focused on digital imaging describing its characteristics, treatment options and key points findability for the scene calibration. For a comprehensive view are in this thesis introduced examples of existing software, its possibilities and use in practice.
Description
Citation
VELEBOVÁ, J. Fotogrammetrická analýza obrazů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Pavel Hruška, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-08-22
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " E ". Otázky u obhajoby: Jak by měl uživatel pracovat s vaší aplikací, když pořízené snímky nehody mají typicky různou ohniskovou vzdálenost (ostření fotoaparátu), ale kalibraci řešíte odděleně v jednom kroku a pro fixní ohniskovou vzdálenost? Vysvětlete princip přepočtu, jež zmiňujete v bodě 8 algoritmu pro kalibraci scény (str. 45). Na základě jakých pramenů či experimentů jste usoudila, že ve Vašem případě není možné použít metody pro automatickou detekci význačných bodů v obraze (str. 38)? Proč se Vám nepodařilo dokončit implementaci měření rozměrů ve scéně? Byly důvodem potíže při praktické realizaci nebo čas?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO