Multiple-Context Trust Model for a Social Network Using Personality Analysis

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce navazuje na bakalářskou práci, ve které byl vytvořen model důvěry pro sociální síť Facebook. Do tohoto modelu jsou zapracovány připomínky z konference UMAP 2013 a ověřena jeho škálovatelnost a flexibilita. V další části práce jsou uvedeny základní termíny z psychologie osobnosti a zkoumána závislost důvěry na osobnosti uživatele. Je vybrán model Big Five k reprezentaci charakteru uživatele a navržen dotazník, u nějž bude zkoumána korelace s modelem důvěry. Tato korelace je na základě sociologických poznatků odhadnuta a později ověřena na reálných uživatelích sociální sítě Facebook.
This master's thesis follows up on the bachelor thesis which described a model of trust for the social network Facebook. The model has been enhanced with remarks from the UMAP 2013 conference and its scalability and flexibility were verified. Basic terminology from personality psychology is explained and then used to find correlation between trust and users' personality. The model Big Five is chosen to represent user's character and a questionnaire is designed. Said questionnaire is used to find correlation between Big Five and the multi-context trust model. This correlation is estimated based on knowledge from the field of sociology and then verified on real Facebook users.
Description
Citation
ŠVEC, T. Multiple-Context Trust Model for a Social Network Using Personality Analysis [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Management a informační technologie
Comittee
doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (člen) doc. Ing. Peter Chudý, Ph.D., MBA (člen) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen)
Date of acceptance
2014-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Lze váš model pokládat za model důvěry ve smyslu důvěřivosti účastníka sociální sítě vůči jinému účastníkovi? Jakým způsobem lze navázat Váš model na současné nebo zamýšlené výpočetní modely důvěry mezi dvojicí účastníků (v nějakém kontextu). Na některých místech práce hovoříte o empirickém stanovení uvedených vztahů a parametrů. Jak takovéto empirické stanovování v těchto případech probíhalo?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO