Implementace parametrických modelů závislých na okamžitých vlastnostech síťového provozu v simulačním prostředí OPNET Modeler

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem diplomové práce je vytvoření modelu DiffServ domény, doplněné o stanice generující síťový provoz různého charakteru a následná implementace mechanismu token-bucket v procesním modelu směrovače v simulačním programu Opnet Modeler. DiffServ doména se skládá ze dvou hraničních a dvou vnitřních směrovačů a obsahuje klientské stanice a servery, generující provoz VoIP, FTP, HTTP a přístup do databáze. Je popsán postup rozdělení provozu do různých tříd na hraničních směrovačích DiffServ domény a zajištění odlišného způsobu zacházení s využitím mechanismu Assured Forwarding PHB. Na místě, kde dochází k diferencovanému zpracování paketů, je procesní model doplněn o generování různých statistik. Postup jejich vytvoření je využitý při ověření činnosti zahazovače, který je implementován spolu s mechanismem token-bucket na ARP vrstvě směrovače. Ověření funkčnosti modelu je provedeno simulací.
The aim of this diploma thesis was to create an own DiffServ domain model, which is supplemented with stations generating various type of network traffic and implementation of token-bucket mechanism in router´s process model in Opnet Modeler simulation environment. DiffServ domain is made up from two edge and two core routers and includes servers and client stations generating VoIP, FTP, HTTP and database access traffic. It is described a process of distribution of traffic into different classes on edge routers of DiffServ domain along with assurance of separate handling with usage of an Assured Forwarding PHB mechanism. In point of differentiated packet processing is process model completed with generating of various statistics. The process of their creating is used to check a dropper activity, which is implemented together with token-bucket mechanism on ARP layer of the router. The functionality of the model is verified by simulation.
Description
Citation
ŠIBÍK, Š. Implementace parametrických modelů závislých na okamžitých vlastnostech síťového provozu v simulačním prostředí OPNET Modeler [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Václav Křepelka, Ph.D. (člen) Ing. Zoltán Nagy, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Radoslav Vargic, Ph.D. (člen) Ing. Jan Malý (člen)
Date of acceptance
2008-06-11
Defence
Jaký byl rozdíl v konfiguraci hraničního a páteřního směrovače v DiffServ doméně?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO