Výzkum využití technologie rozšířené reality při práci konstruktérů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předložená diplomová práce shrnuje principy rozšířené reality a možnosti, jak by bylo možné tuto technologii použít při práci konstruktéra. Práce popisuje i možnosti, jak vytvořit program s rozšířenou realitou (AR) a srovnává zařízení, na kterých může běžet. Rovněž je zanalyzován proces práce konstruktéra a jsou navrženy koncepty, jak konkrétně by bylo možné AR během pracovního procesu používat. Jeden koncept použití byl prakticky uskutečněn. Jedná se o vizualizaci nově navrhovaných dílů autonomního dopravního systému, vyvíjeného v rámci projektu „FOLLOWme“. Konstruktéři budou v rámci projektu používat tento program pro zjištění kolizí mezi navrhovanými a skutečnými díly a ověřovat celkový design robota.
This diploma thesis summarizes the principles of augmented reality and the possibilities how this technology could be used in the work of designers. The thesis also describes the possibilities of realizing an augmented reality (AR) program and compares specific AR devices. The process of the designer's work is also analyzed, and concepts how AR could be used during the work process were designed. One concept of use has been implemented. It was a visual-ization of new constructed parts of autonomous robot, developed in project "FOLLOWme". The designers will use this program to detect collisions between parts and verify overall design of the robot.
Description
Citation
HOLEŠOVSKÝ, J. Výzkum využití technologie rozšířené reality při práci konstruktérů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
de
Study field
Výrobní systémy
Comittee
Prof. Dr.-Ing. Andreas Hirsch (předseda) doc. Ing. Petr Blecha, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing., Dipl.-Ing Michal Holub, Ph.D. (člen) Dr.-Ing. Philipp Klimant (člen) M.Sc. Marco Schumann (člen)
Date of acceptance
2018-11-09
Defence
Diplomant na začátku seznámil členy komise s obsahem své prezentace a cíli zadané diplomové práce. Následně stručně shrnul výsledky řešení části DP a podrobněji popsal zobecnělou práci konstruktéra a současné technologické možnosti využití AR při práci konstruktéra. Na závěr popsal navržené koncepty využití AR ve vývojové etapě vzniku nového výrobku. V následující rozpravě zodpověděl dotazy oponentů a následující dotazy členů komise: - Jaké technické prostředky potřebuje konstruktér pro práci s AR? - Jaký Tracking je pro použití AR vhodný a jaký se dnes nejvíce používá? - Jaké virtuální prostředky by mohl konstruktér skutečně používat? - Jaké vlastnosti výrobku nelze v AR posuzovat? - Je reálné, aby si konstruktéři sami programovali AR? - Upřesněte, které finanční aspekty brání rozšíření AR v konstrukci průmyslového podniku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO