DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Architektonický výraz se snaží být spíše střídmý. Šedý sklocementový obklad má za úkol místo uklidnit a nevytvářet novou dominantu. Zelené lodžie i s menšími dřevěnými pergolami a předstoupenou konzolou rozbíjí hmotu tak aby na dané místo nepůsobila příliš velkým měřítkem. Přízemní celoprosklená fasáda s oblými nárožími symbolizuje otevřenost objektu. Láká do jeho atria a využití služeb polyfunkčního objektu nebo jen jako průchod do dalších částí města. Myšlenkou budovy je vytvořit záchytný bod pro návštěvníky města. Tak aby si zaparkovali auto v podzemních garážích a pokračovali dále do města pěšky. Objekt jim nabízí několik pronajímatelných ploch. Stejně tak se v objektu nachází administrativní pracoviště, které jsou hmotově odděleny od zbytku budovy prosklenou fasádou, ta je ve své hmotě protihodnotou k přilehlému nákupnímu centru. U něj je zachován průchod s výlohami a zásobovacími vraty. Parkování je přístupné směrem od ulice Sokolské a návrh počítá s úplným uzavřením Náměstí pro auta. Druhé nadzemní a třetí nadzemní patra jsou od prvního zcela odděleny, a směrem do ulic i předstoupena. Tvoří tak klasický městský prvek, loubí. Průhled mezi ulicemi Pospíšilova a Králova je kryt terasou, která je využita jako zahrádka kavárny či část pronajímatelné plochy. Na ní jsou umístěny betonové květináče se stromem. Celý průchod je kryt ještě dřevěnými trámy. Které dotváří dojem brány do města. Terasa se nachází i nad obchody kde je zelená střecha a přístup do bytů. Byty jsou řešeny městským typem.
Architectural expression is trying to be more temperate. Grey sklocementový lining is designed to calm space and not create a new landmark. Green loggia with wooden pergolas and smaller předstoupenou bracket so that the material breaks at the site given rise to very large scale. Ground floor fully glazed facade with rounded corners symbolizes the openness of the building. Attracted to the atrium and use of multi-functional object, or just as a passageway to other parts of the city. The idea is to make the building a focal point for visitors. So that the car parked in the garage and went to town on foot. The building offers them several rentable space. Likewise, the administrative office building is located, which are mass separated from the rest of the glass facade of the building, which is in its matter counterpart to the adjacent shopping center. For it is maintained with the passage of shop windows and supply gate. Parking is available away from the street and the proposal allows for completely closing the square for cars. The second and third floor above ground floors are completely separated from the first, and towards the street and předstoupena. This creates a classic urban element, arbor. Vista Pospisilova streets between King and the covered terrace, which is used as a garden cafe, or a portion of leasable area. On it are placed concrete pots with a tree. The whole passage is still cover with wooden beams. Which completes the impression of the city gate. Terrace is located above the shops and where the green roof and access to the flats. The apartments are designed urban type.
Description
Citation
MAZÁLEK, R. DŮM NA HRANĚ - Valašské Meziříčí, ulice Sokolská [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing. arch. Pavel Rada (předseda) Ing. arch. Bohumila Hybská (člen) Ing. arch. Radim Javůrek (člen) doc. Ing. Miloslav Meixner, CSc. (člen) Ing. arch. David Zajíček (člen)
Date of acceptance
2012-05-21
Defence
Student představil svou práci, zodpověděl otázky vedoucího práce a oponenta a reagoval na otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO