Filtrační metody pro zpracováni MR obrazů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce pojednává o vlnkové transformaci a její možné aplikaci v metodách odstraňujících šum ze signálu a obrazu. Je popsána problematika důležitých parametrů (druh vlnky, volba prahovací techniky, velikost prahů a volba úrovně rozkladu), které je nutné nastavovat pro úspěšné odstranění šumu z obrazu. Dále je popsána spojitost mezi vlnkovou transformací a bankami číslicových filtrů, které se využívají v metodách protišumové a subpásmové filtrace. Část diplomové práce je zaměřena také na popis principu nukleární magnetické rezonance, kterou jsou sejmuté snímky čelistních kloubů určené pro zpracování v diplomové práci. V experimentální části diplomové práce jsou popsány filtrační metody pro odstranění složek šumu ze snímků čelistního kloubu snímaného technikou nukleární magnetické rezonance. Jedná se tedy o filtrační metodu zkvalitňující původní snímky čelistního kloubu. Aplikace filtrační metody lékaři usnadňuje výsledné vyhodnocení zdravotního stavu pacienta. Testovány byly různé druhy vlnek a také rozdílné postupy aplikace filtrační metody. Výsledky filtračních metod byly posuzovány visuálně, protože snímky jsou určeny pro vizuální vyhodnocování zdravotního stavu lékařem a tedy jakékoliv technické prostředky pro posouzení kvality filtrační metody by nemuseli být rozhodující. Zvolit snímek s nejlépe odstraněným šumem je otázkou zrakových schopností lékaře. Pouze lékař přesně ví, kterou oblast na snímku vyhodnocuje, a který snímek mu nejlépe poskytuje potřebné informace tak, aby správně klasifikoval zdravotní stav pacienta.
This master´s thesis deals with wavelet transformation and its signal and image noise reduction application method. Significant parameters problems as a wavelet type, a threshold technique selection, a threshold level and a level analysis selection for successful signal and noise image filtering are described. A relation between wavelet transformation and digital bank filter is used by anti-noise and sub-bandwidth filtration. A part of the master´s thesis is focused on nuclear magnetic resonation, where jaw-joint image is processed. Jaw joint image noise reduction filtration methods are used in experimental part of the master´s thesis. Consequently, filtration methods improve a jaw joint image quality, which helps a doctor with patient health state condition. Different types of wavelets were tested and in different application methods order. Filtration methods results were visually compared; therefore any conclusion comparison has subjective matter. Accordingly, only doctor is able to resolve which filtration method is convenient to use to determine patient health state.
Description
Citation
PLÁNĚK, J. Filtrační metody pro zpracováni MR obrazů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Václav Křepelka, Ph.D. (člen) Ing. Zoltán Nagy, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Radoslav Vargic, Ph.D. (člen) Ing. Jan Malý (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Rozdíl mezi použitými metodami zpracování MR obrazu? Jaké bylo použito prahování? Co znamená čas spinového echa? Prahování bylo použito na kterých subpásmech?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO