Moderní koncepce systému virtuální třídy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá problematikou distanční interaktivní výuky s využitím systému virtuální třídy, jakožto softwarového komunikačního nástroje. Po krátkém rozboru základních typů mezilidské komunikace a výuky je zde úvodem popsána virtuální třída z úplně základního pohledu ve smyslu prvotního vysvětlení co tedy virtuální třída je, k čemu slouží a jaké přínosy může přinést. Níže jsou pak rozebrány možnosti, podporované nástroje a funkce dnešních komerčních i bezplatně dostupných systémů tohoto typu s názornými ukázkami a se zaměřením na možnosti síťové komunikace. Další částí dokumentu je popis a rozebrání implementačních možností pro tvorbu virtuální třídy, jako čistě webového systému nebo jako desktopové aplikace se zaměřením na možnosti využití různých programovacích jazyků či prostředí. Dále je jako často používaná funkce u virtuální třídy také popsána videokonference a nároky na její implementaci. Druhá část, která tvoří asi tři čtvrtiny dokumentu, je věnována popisu mé vlastní praktické realizace systému virtuální třídy, jakožto desktopové aplikace komunikující přes serverovou aplikaci s využitím jazyka Java. Je zde na úvod popsán základní návrh tohoto systému s jeho implementovanými nástroji pro vzdálenou výuku. Níže jsou pak v kapitolách postupně všechny tyto implementované nástroje a funkce podrobně popsány, jak z pohledu potenciálního uživatele, tak i z pohledu softwarového vývojáře.
This thesis is focused on problems of an interactive distant education with usage of virtual classroom as a software communication tool. The short analysis of types of human communication and education is followed by a description of virtual classroom systems in a very basic point of view like what the virtual classroom is and what its usage is and what advantages these systems have. Furthermore, potentialities and supported tools and functions of today’s commercial and also non-commercial products are described including illustrative examples and focus to potential types of network communication implementation. Next section of the thesis presents possibilities of virtual classroom software development as completely web-based application or as desktop application where usage of different programming languages is considered. After that, videoconference as a often used tool in virtual classroom is described and its demands on the ways and types of realization and implementation are stated. The second part of this thesis creates about three quarters of whole document and is dedicated to description of my own realization of virtual classroom system as a built-in-java desktop application communicating across a built-in-java server desktop application. The first section of this part introduces a basic design and concept of the system including its implemented tools for the distant education. The following chapters describe in details each implemented tool and function from the potential user point of view and also developer point of view.
Description
Citation
OUTĚŘICKÝ, P. Moderní koncepce systému virtuální třídy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Lares, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Václav Pfeifer, Ph.D. (člen) Ing. Michal Skořepa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-09
Defence
Programoval jste všechny části systému sám nebo jste použil již hotové knihovny? Proč jste některé služby přenášel pomocí TCP a některé pomocí UDP protokolu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO