Minimalizace vlivu rušení na bezdrátovou síť

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá technologiemi přenosu dat přes bezdrátové prostředí. Práce se věnuje možnostem optimalizace přenosu v bezdrátové síti především z pohledu omezování vlivů rušení. V první části je proveden teoretický rozbor a vývoj standardů pro bezdrátovou technologii. Jsou zde uvedeny metody a principy přístupu k bezdrátovému médiu. Ve druhé části je provedeno praktické měření a testování vnitřní bezdrátové sítě s ohledem na zkoumání vlivů rušení. Měření se zaměřilo na vzájemné rušení bezdrátových přístupových bodů a neřešilo vliv rušení vlivem meteorologických vlivů. Následně je rozebrán a testován vliv rušení mikrovlnnou troubou na uvedenou bezdrátovou síť. Dále je na praktických ukázkách rozebrán vliv rušení ve venkovním prostředí. Jsou zde uvedeny praktické příklady rušení sítí jednotlivých providerů v daném území a jsou uvedeny možnosti řešení těchto interferencí. V další části práce je rozebrána a popsána bezdrátová sít v daném území. Je zde popsán způsob jak předcházet vzájemnému rušení a případně jak toto vzájemné rušení potlačit. Následně je daná síť optimalizována s ohledem na vzrůstající počet zákazníků a dnešní možnosti použití nových a výkonnějších prvků pro bezdrátový přenos. V další části jsou navrženy dvě laboratorní úlohy. Jedna je zaměřena na praktické měření a testování parametrů bezdrátové sítě, druhá na simulaci bezdrátových sítí v prostředí Opnet.
This thesis is concerned the technology with technologies of transfer through wireless devices. It is about possibilities of optimization of transfer in wireless net, especially of the reduction of interference influence. The first part is about theory and the standards development of wireless technology. There are methods and principles used in wireless technologies. The second part is a practical measuring and testing of an internal wireless net, with the emphasis being on the source of interference influence. Measuring was focused on interference between access points and was not about meteorological influence. It continues with theory and testing of interference of the microwave oven in our wireless net. Then, it is a practical demonstration of interference in an external environment. There are practical examples of interference between different providers’ nets on the same area and solutions to prevent or to cancel this interference. In next part of work the wireless net is parsed and described in a given territory. Here is described the way how to precede the reciprocal interference and eventually how this mutual disturbance suppress. Consequently, our net is optimized for customer growth and for today’s options of newer and more powerful components for wireless transfer. Finally there are two laboratory tasks. The first one is about practical measuring and testing of wireless net’s parameters and the second one is about simulation of wireless networks in the Opnet program.
Description
Citation
DOLEŽAL, J. Minimalizace vlivu rušení na bezdrátovou síť [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Ivan Rampl, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Medvecký, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ladislav Káňa (člen) Ing. Ivo Herman, CSc. (člen) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Vaněk, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Václav Pfeifer, Ph.D. (člen) doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
1. V práci uvádíte základní rozdíly mezi standardy 802.11b/g/n a 802.11a. Základní výhodu standardu 802.11.a jsem však v práci nenalezl. Doporučuji zkušební komisi, aby student vysvětlil, jakým způsobem se na šíření v pásmu 2,4 Ghz podíli ionty molekul OH-. 2. Vysvětlete popis os (jednotky) při simulacích
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO