Waveletová analýza a zvýrazňování MR tomografických a ultrazvukových obrazů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tomografické MR (Magnetic Resonance) a ultrazvukové zpracování biosignálů jsou důležité neinvazivní diagnostické metody v lékařství. Vstupní zesilovač tomografu a obvody ultrazvuku vnáší do zpracování šum, který dosti znehodnocuje diagnostiku daného orgánu. Obrazová data jsou ukládána ve standardizovaném lékařském formátu DICOM. V této práci byly navrženy metody využívající waveletové analýzy k potlačení šumu v obrazech a bylo provedeno jejich srovnání s klasickými metodami. K zpracování dat i jejich zápisu zpět do DICOM formátu bylo využito programu MATLAB.
Tomographic MR (Magnetic Resonance) and sonographic biosignal processing are important non-invasive diagnostic methods used in a medicine. A noise added into processed data by an amplifier of tomograph receiving part and by circuits of sonograph is resulting in a body organ diagnosis degradation. Image data are stored in a standardized DICOM medical file format. Methods using wavelet analysis for noise suppression in image data have been designed and their comparation with classical methods has been made in this work. The MATLAB was utilized for data processing and data rewriting back to the DICOM format.
Description
Citation
MATOUŠEK, L. Waveletová analýza a zvýrazňování MR tomografických a ultrazvukových obrazů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
Ing. Robert Vích, DrSc. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Otto Dostál, CSc. (člen) Ing. Karel Kopecký (člen) Ing. Michal Soumar (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kovář, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vlach, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Otázky oponenta: 1. Je možné použit navrženou metodu filtrace v dynamickém režimu pozorování při ultrazvukovém vyšetření a jakým způsobem. Budou očekávané výsledky lepší a proč? 2. Jaká jsou kritéria hodnocení výsledků filtrace. Je možné využit jako jedno z kritérií poměr signál-šum ve vybrané oblasti a jakým způsobem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO