Analýza vlivů vybraných rušivých podnětů na pozornost řidiče

Abstract
Dizertační práce se zaměřuje na problematiku nepozornosti řidičů jako jeden z hlavních faktorů přispívajících ke vzniku dopravních nehod. V úvodu je vymezena důležitost řešené tematiky prostřednictvím rozsáhlé rešerše. V rámci teoretického rozboru je uvedena terminologie v oblasti analýzy nehod související s problematikou této dizertační práce. Dále byly analyzovány stávající metody využívané pro analýzu chování řidičů. Byly představeny rovněž výsledky existujících výzkumných studií s důrazem zejména na problematiku vlivu rušivých vlivů na pozornost řidiče. Na základě provedené rešerše byly identifikovány výzkumné otázky, z nichž část je předmětem řešení této práce. Vymezená problémová situace a rovněž formulované problémy poukazují zejména na nezbytnost nalezení a validaci relevantních moderních metod pro analýzu vlivu vybraných rušivých vlivů na pozornost řidiče, resp. vybrané fáze procesu zpracování informace řidičem. Série provedených měření pak poskytuje rovněž kvantifikované údaje zejména s ohledem na časovou náročnost vnímání vybraných rušivých podnětů řidičem.
The dissertation thesis focuses on the problem of driver inattention as one of the main factors contributing to the traffic accidents occurrence. The importance of this topic has been introduce on the basis of the literature review. The theoretical analysis includes terminology in the field of accident analysis related to the topic of this dissertation thesis. Existing methods for driver behavior analysis have been introduced as well as the selected resuls of existing research studies focused on the driver inattention. Research gaps have been identified on the basis of the research review, on some of them has been focused this work. The defined problem situation points to the need to find and verify the relevant modern methods for analysis of driver inattention, respectivaly influence of selected distracting stimuli on the stages of driver information processing. The series of measurements also provides quantified data, especially with regard to the perception duration of selected distracting stimuli.
Description
Citation
BUCSUHÁZY, K. Analýza vlivů vybraných rušivých podnětů na pozornost řidiče [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Soudní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Robert Kledus, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Tomáš Mičunek, Ph.D. (člen) plk. Ing. Jindřich Rybka, BA. (člen) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (člen) doc. Ing. Ivo Drahotský, Ph.D. (člen) Ing. František Kropáč, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-11
Defence
Předseda komise představil doktorandku Ing. et Ing. Kateřinu Bucsuházy dle předloženého životopisu, její publikace i zahraniční stáže. Studentka zpracovala téma dizertační práce „Analýza vlivů vybraných rušivých podnětů na pozornost řidiče“. Ve své prezentaci představila doktorandka podstatné výsledky dizertační práce. Školitel doktorandky sdělil hodnocení studentky za celý průběh studia. Oba oponenti přečetli své posudky na dizertační práci. Oba posudky měly kladné hodnocení a doporučovaly dizertační práci k obhajobě. Doktorandka zodpověděla všechny otázky obsažené v posudcích. Poté se rozproudila diskuze, přičemž Ing. et Ing. Bucsuházy zodpověděla rovněž dotazy z této diskuze vzešlé. Konkrétní dotazy jsou obsaženy na přiložených lístcích, které se archivují. Doktorandka úspěšně obhájila svoji dizertační práci. Předložená dizertační práce řeší aktuální téma, protože je zaměřena na významný společenský problém zvyšování bezpečnosti silničního provozu. Aktuálnost tématu doktorandka dokládá rozsáhlou analýzou dostupné literatury, studiemi a statistickými daty. V práci autorka provedla mimořádnou a komplexní rešerši současného stavu poznání čítající cca 300 prací. Cílem bylo mj. definovat reakční dobu pro účely analýzy vlivu vybraných rušivých faktorů, analyzovat vliv těchto faktorů na její délku pomocí vhodných metod a tento vliv kvantifikovat. Přínos práce je především a) v podrobné analýze využitelnosti známých metod pro daný problém dizertační práce, b) v návrhu úpravy postupů měření k získání validních podkladů pro sledování rušivých vlivů, c) ve vyhodnocení dat měření, jejich interpretaci a v diskusi k získáným výsledkům. Dizertační práce představuje ucelené dílo využitelné jako podklad pro vypracování znaleckého posudku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO