Dvojčinný kvazirezonanční DC/DC měnič s transformátorem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá analýzou funkce a následnou realizací kvazirezonančního DC/DC měniče 300 V/ 50 V o výkonu cca 1,5 kW. Cílem práce je otestovat a popsat chování experimentálního měniče při různých provozních parametrech. V teoretické části jsou popsány rezonanční obvody, a dále přímo naše zapojení rezonančního měniče. Na základě použité topologie a simulovaného chování měniče, jsou v kapitolách 4 a 5 navrženy jednotlivé komponenty silového obvodu a jeho řídící a budící obvod. Šestá kapitola pojednává o konstrukci a oživení měniče včetně popisu jeho chování. Poslední kapitola obsahuje technickou dokumentaci.
This diploma thesis deals with analysis of function and subsequent construction of a quasi-resonant DC / DC converter 300 V / 50 V for an output of about 1.5 kW. The aim of this work is to test and describe the behavior of an experimental converter at various operating parameters. In the theoretical part, resonant circuits are described, as well as our connection of the resonant converter. Based on the used topology and the simulated behavior of the converter, the individual components of the power circuit and its control and excitation circuit are designed in Chapters 4 and 5. The sixth chapter deals with the construction and testing of the converter, including a description of its behavior. The last chapter contains technical documentation.
Description
Citation
DVOŘÁK, P. Dvojčinný kvazirezonanční DC/DC měnič s transformátorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Dostál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval svoji závěrečnou práci na téma Dvojčinný kvazirezonanční DC/DC měnič s transformátorem. Nejdříve představil topologii měniče a princip jeho činnosti. Ukázal a popsal teoretické průběhy proudů a napětí v měniči. Nedokázal vysvětlit prezentované rovnice pro výpočet špičkových proudů v měniči. Dále popsal návrh silové části měniče a detailně popsal řídící část měniče. V následující části popsal průběh realizace měniče a problémy, na které při realizaci narazil. V konečné části prezentace student ukázal naměřené průběhy elektrických veličin ve vyrobeném měniči. Student odpověděl na otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO