Specifické metody detekce anomálií v bezdrátových komunikačních sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá popisem a rozborem technologií a bezpečností bezdrátových sítí standardů IEEE 802.11. Obsahuje popis nejpoužívanějších standardů, popis fyzické vrstvy, linkové vrstvy, MAC vrstvy a specifických technologií pro bezdrátové sítě. Práce se zabývá popisem vybraných bezpečnostních protokolů, jejich technologiemi a slabinami. Dále jsou v práci popsány bezpečnostní hrozby a vektory útoků na bezdrátové sítě IEEE 802.11. Vybrané hrozby jsou simulovány ve vytvořené experimentální síti. Na tyto hrozby jsou navrhnuty detekční metody. Pro otestování a implementování navrhnutých detekčních metod je využit IDS systém Zeek a jsou využívány vytvořené skripty v programovacím jazyce Python pro práci se síťovým provozem. V neposlední řadě jsou natrénovány a otestovány modely strojového učení jak s učitelem, tak bez učitele.
The diploma thesis is focuses on technologies and security of the wireless networks in standard IEEE 802.11, describes the most used standards, definition of physical layer, MAC layer and specific technologies for wireless networks. The diploma thesis is focused on description of selected security protocols, their technologies as well as weaknesses. Also, in the thesis, there are described security threats and vectors of attacks towards wireless networks 802.11. Selected threats were simulated in established experimental network, for these threats were designed detection methods. For testing and implementing designed detection methods, IDS system Zeek is used together with network scripts written in programming language Python. In the end there were trained and tested models of machine learning both supervised and unsupervised machine learning.
Description
Citation
HOLASOVÁ, E. Specifické metody detekce anomálií v bezdrátových komunikačních sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (místopředseda) Ing. Václav Uher, Ph.D. (člen) Ing. Petr Dzurenda, Ph.D. (člen) Ing. Petr Blažek (člen) Ing. Radek Možný (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka obhájila diplomovou prácia odpověděla na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: Proč u šifrování WEP trvalo prolomení 128 bitového klíče kratší dobu než u 64 bitového klíče, když bylo třeba zachytit více síťového provozu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO