Zachytávání kybernetických hrozeb industriálních systémů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
S vedomím že kybernetické útoky stoja korporácie každoročne miliardy, počínajúc neoprávnenými útokmi, distribuovanými útokmi odmietnutia služieb (DDOS) až po vírusy a počítačové červy atď., prichádza problém s nástrojmi, ktoré majú k dispozícii správcovia systému. Táto diplomová práca sa venuje skúmaniu jedného z takýchto nástrojov, Honeypot. Presnejšie, Honeypot zariadeniam pre priemyselné riadiace systémy. Od historicky počiatočných implementácií takýchto systémov, cez analýzu súčasných riešení až po vytvorenie nového riešenia Honeypot, s vysokou mierou interakcie a následným nasadením na nový virtuálny súkromný server, po ktorom nasleduje analýza narušení, ktoré sa vyskytnú počas obdobia nasadenia.
With knowing that cyber attacks cost corporations billions each year ranging from attemptedintrusions,distributeddenialofserviceattacks(DDOS)tovirusesandcomputer worms etc., comes a problem with the tools available to the system administrators have at their disposal. This master´s thesis dives into exploring one of such tools, a Honeypot. More specifically, a Honeypot solution for Industrial Control Systems. From the earlyhistoricalimplementationsofsuchsystems,throughanalysisofcurrentsolutionsto a creation of a new Honeypot solution, with High-interaction nature and it subsequent deployment onto a clean Virtual Private Server, followed by analysis of the intrusions that occur during the deployment period.
Description
Citation
DOBRÍK, A. Zachytávání kybernetických hrozeb industriálních systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivan Baroňák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Mekyska, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Uchytil, Ph. D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky: 1) Jak je to s detekcí honeypotu ve veřejné síti (jak rychle útočníci zjistili, že se jedná o honeypot a ne o reálný provoz)? 2) Jaké byste uvažoval techniky skrytí tohoto honeypotu? 3) Došlo k útoku na SCADA? 4) Proč jste zvolil kratší délku testované periody?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO