Termální kamera pro biologické aplikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem termální kamery pro biologické aplikace. V první části je popsáné infračervené záření, také známé jako thermální záření. Pokračuje popisem emisivity objektů, která hraje důležitou roli při stanovení teploty snímaného objektu. Dále je v první kapitole uveden přehled typů termálních detektorů a jejich základní vlastnosti. Druhá kapitola stručně seznamuje se zákládními hardwarovými komponenty vyvíjené kamery. V poslední kapitole je popsán celý proces vývoje softwaru. Ten zahrnuje vývoj IP jader, kernel modulů a C++ knihoven.
This master thesis describes the process of designing a thermal camera for biological applications. The first part describes infrared radiation, also known as thermal radiation. It goes on to describe an emissivity of objects, which plays an important role in determining the temperature of the object. The end of first chapter overviews the types of thermal detectors and their basic properties. The second chapter briefly introduces the basic hardware components of the developed camera. The last chapter describes the process of software development. This includes the development of IP cores, kernel modules and C++ libraries.
Description
Citation
MACURA, J. Termální kamera pro biologické aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Miloš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise Otázky: Oponent: V obrázku Fig. 3.27 uvádíte výsledky s Non-Uniformity Correction (NUC). Obrázek pro NUC se mi subjektivně jeví jako rozostřený. Jaké metody by bylo možné použít pro obnovení vyšších frekvencí v obraze a tím pádem k obnovení ostrosti? Student dostatečně vysvětluje původ rozostření a popisuje metodu pro obnovení ostrosti doc. Petržela Otázka: Dala by se kamera využít v souvislosti s koronavirem? Student popisuje možné využití doc. Frýza Otázka: Proč jsou z chipu vedeny 4 datové kanály? Student popisuje funkci chipu Otázky: Na 13. slajdu není popis os Student vysvětluje význam grafu, uznává absenci popisků os
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO