Numerická klávesnice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a vytvořením numerické klávesnice, kterou lze připojit k osobnímu počítači či laptopu skrze USB rozhraní. Tuto klávesnici lze nastavit pomocí aplikace pro operační systém Windows. Součástí aplikace je možnost generovat vlastní motivy podsvícení klávesnice. Teoretická část se zabývá různými typy klávesnic, spínačů, metod pro ošetření zákmitů mechanických spínačů a bližšímu popisu rozhraní USB. Praktická část se dále věnuje samotnému návrhu obvodu, který detekuje stisknutí kláves a odesílá informace o stisknuté klávese po USB, popisu využitých komponent, obsluze mikrokontroléru a samotné aplikaci pro generování světelných motivů. V závěru diplomové práce jsou popsány výsledky měření, které byly provedeny pro výběr nejvhodnějších spínačů a pro ověření rychlosti odezvy numerické klávesnice na stisk klávesy.
This thesis deals with design of numeric keyboard, which can be connected to personal computer or laptop through USB interface. This numeric keyboard can be also configured using application for operating system Windows. Backlight pattern generator is also part of this application. Theoretic part deals with various types of keyboards, switches and closer description of USB interface. Practical part deals with sole design of circuit that detects keystrokes and sends information about active switches through USB, description of used components, description of microcontroller service routine and description of the application for backlight pattern generating. At the end of this thesis are described results of measurements which were made to choose mechanical switches with shortest debounce time and keyboard response to key press.
Description
Citation
HLADKÝ, P. Numerická klávesnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. (předseda) doc. Ing. František Urban, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Šteffan, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Hubálek, Ph.D. (člen) Ing. Alexandr Knápek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Dále odpověděl na otázky oponenta a komise. Opravdu je potřeba RGB zapojení, nebo spíš dané LED diody? Jaká je cena jedné numerické klávesnice? Proč je použitá EEPROM pamět? Opravdu je potřeba tolik světelných motivů? Jaká byla kriteria výběru spínačů? Jaká je konstanta integračního členu zákmitu spínače? Jaké je spoždění spínačů? Kolika bitový posuvný register byl použit? Cobylo motivací výroby této klávesnice? Student odpověděl na všechny uvedené otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO