Vliv retardéru hoření na záporné elektrody v lithno – iontovém akumulátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou elektrochemických zdrojů elektrické energie se zaměřením na lithiové akumulátory. Je zde popsána jejich konstrukce a princip funkce. Práce se také zabývá bezpečnostní li-ion akumulátorů z pohledu jejich hořlavosti a uvádí retardéry hoření, které ji snižují. Dále popisuje metody měření lithium-iontových článků, jako jsou cyklická voltametrie a galvanostatické cyklování. Praktická část srovnává vliv použití různých retardérů hoření na parametry záporné elektrody.
This diploma thesis deals with problematics of electrochemical power sources with focus on lithium accumulators, their construction and functioning priciple. It also discusses the safety of li-ion batteries with respect to their flammability. In addition, the flame retarders, which help to lower the flammability, are listed. The thesis describes Cyclic Voltammetry and Galvanostatic Cycling with Potencial which are lithium-ion cell measuring methods. In the last part, the influence of various flame retarders on negative electrode is compared based on the conducted tests.
Description
Citation
BUCHTA, M. Vliv retardéru hoření na záporné elektrody v lithno – iontovém akumulátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a materiálové inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (předseda) Ing. Miroslav Zatloukal (místopředseda) Ing. Ladislav Chladil, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) Ing. Josef Máca, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Otázky k obhajobě práce: 1. Co se během cyklováni děje se SEI vrstvou v Li-ion akumulátoru? 2. Proč jste si vybral v práci k hodnocení Li-ion coulombickou účinnost? 3. Proč vámi použité retardéry snižují kapacitu akumulátoru? 4. Jakým způsobem jste volil retardéry hoření? 5. Jaký vidíte přínos vaší práce? 6. Proč se vám liší kapacita 1. a 2. série měření? 7. Můžete vysvětlit jednotlivé píky v cyklickém voltamogramu ve vaší prezentaci? Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO