Vliv vinutí na vlastnosti asynchronního motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu vlivu statorového vinutí na vlastnosti třífázového asynchronního motoru. Po teoretickém úvodu, pojednávajícím o druzích vinutí, metodách analýzy a činiteli vinutí, jsou vysvětleny důležité nástroje analýzy i návrhu vinutí, a to Görgesův diagram a Tingleyho schéma. Právě toho je využito k návrhu všech variant vinutí pro konkrétní počet drážek statoru a zkoumán nejdříve teoretický tvar indukce ve vzduchové mezeře. Následně je přikročeno k důkladné softwarové analýze strojů s různým provedením vinutí, co se týče kroku a závitů cívky, mimo jiné za pomoci metody konečných prvků. Získané veličiny a charakteristiky veličin simulovaných strojů jsou poté srovnány číselně případně graficky. Dále jsou popsány změny zvolených vlastností při odlišných parametrech vinutí. Závěrem je vybráno optimální vinutí dle zvolených požadavků.
This thesis deals with the analysis of a three-phase winding of an induction engine. After the theoretical introduction concerning different types of windings, two types of their analysis and the importance of the winding factor, two methods of analysis and design tools are explained: Görges diagram and Tingley scheme. This scheme is then used for the design of all possible variants of winding for a certain number of stator slots and the theoretical shape of magnetic field is analysed. The next step is a deeper software analysis of the engines with variants of windings with different coil pitches and number of conductors per slot. Especially the finite element method is used in this part. The obtained values and their characteristics of the simulated engines are compared numerically and graphically. Then the changes of important values for different windings are described. The optimal winding according to chosen requirements is chosen.
Description
Citation
MIKMEK, V. Vliv vinutí na vlastnosti asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Jan Bárta, Ph.D. (člen) Ing. Jan Martiš, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Vliv vinutí na vlastnosti asynchronního motoru. V práci jsou představeny různé typy vinutí asynchronních strojů, dále je provedena analýza těchto vinutí v prostředí RMxprt. V přiložených výstupech jsou znázorněny průběhy magnetické indukce v řezu stroje (FEMM) a průběh momentu (RMxprt). Data získaná z obou prostředí jsou porovnána v tabulkách. Na závěr je vybráno optimální vinutí. Vytknuto je nepřehledné uspořádání výstupů a některé další formální nedostatky. Otázky oponenta byly zodpovězeny, doplňující dotazy členů komise s rezervami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO