Open Source implementace IMS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá open source implementacemi IMS technologie. V teoretické části je popsáno fungování IMS a její architektura včetně využívaných protokolů, procesu registrace a sestavení spojení a také potenciálních bezpečnostních hrozeb IMS systémům. Byly zvoleny dva open source IMS projekty, konkrétně Open IMS Core a Project Clearwater, na které se práce zaměřuje. Diplomová práce se ve své následující části věnuje popisu vybraných open source IMS projektů. V této části je zahrnut i popis implementovaných zabezpečení obou projektů a podrobný postup instalace systému i s nutnou konfigurací. Diplomová práce se ve své praktické části zabývá výkonnostním testováním zvolených projektů pomocí hardwarového testeru Abacus 5000. Nejdříve byly provedeny inicializační testy, kterými byla ověřena možnost komunikace testeru s testovanými projekty. Následně bylo možné provést výkonnostní testování zvolených projektů. Při výkonnostním testování je kladen důraz na stabilitu systémů, rychlost sestavení hovoru, dobu odezvy SIP zpráv a rychlosti registrace uživatelů do sítě, při různých úrovních zátěže. Systémy byly testovány jak pro sestavení hovorů, tak pro registraci uživatele. Součástí testování je i realizace záplavového DoS útoku inviteflood a reakce systému na zvyšující se intenzitu útoku. Poslední kapitola je věnována porovnání vybraných IMS projektů, kde jsou přehledně prezentovány výsledky testů. Částečně se v této kapitole vychází i z veřejně dostupných informací, jako jsou poskytnuté technické dokumentace jednotlivých projektů a veřejně dostupné mailing listy. Součástí diplomové práce je i laboratorní úloha, ve které si student vyzkouší práci s Open IMS Core. Laboratorní úloha se zaměřuje na proces vytvoření uživatele, jeho registrace do IMS sítě, navázání hovoru mezi jednotlivými uživateli a vnitřnímu směrování v IMS sítích. Úloha se zaměřuje zejména na signalizační procesy v rámci realizovaných úkonů.
The diploma thesis deals with open source implementations of IMS technology. The theoretical part describes the functioning of IMS and its architecture, including the protocols used, the process of registration and connection establishment, as well as potential security threats to IMS systems. Two open source IMS projects were selected, Open IMS Core and Project Clearwater, on which the work is focused. In its next part, the diploma thesis deals with the description of selected open source IMS projects, this part also includes a description of the implemented security of both projects and a detailed procedure of system installation with any necessary configuration. In its practical part, the diploma thesis focused on performance testing of selected projects using the Abacus 5000 hardware tester. First, initialization tests were performed, which verified the possibility of communication between the tester and the tested projects. Subsequently, it was possible to perform performance testing of selected projects. In performance testing, emphasis is placed on system stability, performance in the area of call set-up speed and response time of SIP messages and speed of user registration in the network, at different load levels. The systems have been tested for both call set-up and user registration. Part of the testing is also the implementation of the flood DoS inviteflood attack and the system's response to the increasing intensity of the attack. The last chapter is devoted to the comparison of selected IMS projects, where the test results are clearly presented. This chapter is partly based on publicly available information, such as the technical documentation of individual projects and possibly publicly available mailing lists. Part of the diploma thesis is also a laboratory task in which the student tries to work with Open IMS Core. The laboratory task focuses on the process of creating a user and his registration in the IMS network, establishing a call between individual users and internal routing in IMS networks. The task focuses mainly on signaling processes within the implemented tasks.
Description
Citation
JEŽEK, J. Open Source implementace IMS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Ján Sláčik (člen) Ing. Ondřej Mokrý (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci, odpověděl částečně na otázky členů komise a odpověděl na otázku oponenta. Otázka oponenta: Znáte i jiné softwarové implementace IMS, kromě Open IMS Core a Project Clearwater? Pokud ano, tak v čem se odlišují? - Student vysvětlil otázku oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO