Simulační prostředí standardu IEC 61850

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá komunikačními protokoly standardu IEC 61850. Jsou popsány protokoly GOOSE (Generic Object Oriented Substation Events),SMV (Sampled Measured Values) a MMS (Manufacturing Message Specification). Protokoly jsou použity pro vytvoření simulační sítě, která je popsána v této práci. Simulační síť je vytvořená v programu OMNeT++, instalovaném ve virtuálním prostředí Ubuntu.
The work deals with communication protocols of the IEC 61850 standard. The protocols GOOSE (Generic Object Oriented Substation Events), SMV (Sampled Measured Values) and MMS (Manufacturing Message Specification) are described. The protocols are used to create a simulation network, which is described in this work. The simulation network is created in the OMNeT ++, program installed in the Ubuntu virtual environment.
Description
Citation
RUSZ, L. Simulační prostředí standardu IEC 61850 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Horváth, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Martin Rajnoha, Ph.D. (člen) Ing. Štěpán Miklánek (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: V rámci práce chybí užší diskuze ohledně zranitelností, jejich simulace a případný návrh mitigačních opatření. Můžete alespoň nastínit tuto problematiku pro protokol GOOSE/61850? Otázky komise: Co jsou SCADA systémy? Co jsou to mitigační opatření?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO