Emulátor přenosové sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá vývojom emulátoru prenosových parametrov dátovych sietí nad protokolovou sadou TCP/IP. Práca opisuje špecifiká sieťovej časti Linuxového jadra ako aj realizáciu emulátoru pomocou userspace programov ako tc, netem, ifb a iptables ovládajúcich jadro. Program pre emuláciu je realizovaný v jazyku Python a je ovládaný cez grafické rozhranie vytvorené s PyQt5. Aplikácia bola otestovaná a verifikovaná, že je dostatočne presnou reprezentáciou špecifikovanej WAN siete a že taktiež využíva prostriedky efektívne.
Master's thesis deals with an implementation of a WAN network emulator operating over TCP/IP network stack. Work describes Linux network kernel stack, as well as, program realization of emulator with the use of userspace utilities, such as tc, netem, ifb and iptables, which are manipulating the kernel. The application for emulation is written in Python and it is controlled with graphical user interface made with PyQt5. The application was tested and verified to be accurate representation of specified WAN and to be resource efficient.
Description
Citation
URBANOVSKÝ, J. Emulátor přenosové sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaroslav Sklenář, CSc. (člen) Ing. Pavel Nevlud (člen) Ing. Matěj Ištvánek (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: Vedle nastavitelných parametrů sítě jako je Delay, Loss, Reorder, jaký je původ parametru Duplication? Kdy v síti dochází k duplikaci paketu, kromě multicastu? - Student dostatečně vysvětlil otázku. Jaký je rozdíl mezi parametry Loss a Corruption? - Student dostatečně vysvětlil otázku. Dle obr. 3.3 je nastavován Correlation pro parametr Corruption. Očekávaný „self.corrupt_corr“ však není součástí definice dle Listing 3.2. Je tedy Correlation v tomto případě skutečně uvažován? - Student dostatečně vysvětlil otázku. Jak vznikají předdefinované scénáře pro testování (predefined rulesets)? - Student dostatečně vysvětlil otázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO