Aplikace objasňující základy fungování komunikačních protokolů

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cieľom diplomovej práce bolo naštudovať problematiku komunikačných protokolov a viacerých režimov prenosu, ako aj mechanizmov ARQ (Automatic Repeat Request). Následne navrhnúť a popísať jednotlivé scenáre pre ich simuláciu. V rámci riešenia úlohy bolo potrebné vytvoriť aplikáciu umožňujúcu emuláciu chovania komunikačných protokolov bez nutnosti prenosu v reálnej sieti a potreby editovať zdrojový kód. Aplikácia bola vytvorená v prostredí Microsoft Visual Studio 2017 s použitím programovacieho jazyka C# a .NET frameworku a je zložená z knižnice a grafického rozhrania. Výstupom riešenia je aplikácia simulátora režimov prenosu dát v sieti s dvoma scenármi s pripravenými vstupnými situáciami v rámci grafického prostredia spolu s návodmi, doplňujúcimi úlohami a vzorovými riešeniami. Program umožňuje simuláciu správania sa komunikačných protokolov medzi klientom a serverom bez potreby prenosu v reálnej sieti. V závere možné konštatovať, že sa podarilo vytvoriť simulátor prenosu dát formou desktopovej aplikácie, ktorá obsahuje dva scenáre. Prvý slúžiaci na simuláciu ARQ mechanizmov a druhý simulujúci komutácie správ, okruhov, paketov alebo buniek.
The diploma thesis aimed at the study of the topic of communication protocols and several transmission modes, as well as ARQ (Automatic Repeat Request) mechanisms. Subsequently, the task was to design and describe individual scenarios for their simulation. As a part of solving the mentioned task, it was necessary to create an application that allows the emulation of the behaviour of communication protocols without the need for a transmission in the real network a nd the requirements for the edition of the source code. The application was created in the Microsoft Visual Studio 2017 development environment using the C# programming language and .NET framework and it consists of a library and a graphical interface. The output of the solution is the application of a mode simulator of the data transmission in the network with two scenarios with the prepared input situations in the frame of graphical environment together with instructions, additional tasks and sample solutions. The program allows the simulation of the behaviour of communication protocols between the client and the server without the need for a transmission in a real network. In conclusion, the simulator of data transfer was created in the form of the desktop application which contains two scenarios. The first scenario is used to simulate ARQ mechanisms and the second one is active in the simulation of commutation of messages, circuits, packets or cells.
Description
Citation
MARCIN, M. Aplikace objasňující základy fungování komunikačních protokolů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Ján Sláčik (člen) Ing. Ondřej Mokrý (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: Objasněte, jak je v případě simulačního scénáře zabývající se komutacemi zvolena nejvhodnější trasa Vámi navrženou sítí? -Student dostatečně vysvětlil otázku. Jak funguje a k čemu slouží velikost okna ve vaší aplikaci? Souvisí vámi uváděná velikost okna s obdobným atributem u protokolu TCP? -Student dostatečně vysvětlil otázku. Uveďte, v jakém nástroji byla aplikace vytvořena, jaká je její náročnost na RAM v případě simulací, jestli se jedná o přenosnou aplikaci bez nutnosti instalace a jaké podporuje operační systémy. -Student dostatečně vysvětlil otázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO