Inteligentní zásuvka pro výčet elektrických parametrů a ovládání připojeného zařízení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem inteligentní elektrické zásuvky. Na začátku práce jsou popsány vlastnosti distribuční sítě v České republice a způsoby měření těchto vlastností. Dále je blíže popsán vybraný integrovaný obvod, který dané měření realizuje. Třetí kapitola pojednává o současných možnostech řízení spotřeby zejména z pohledu distribuční společnosti a dále o konceptu chytrých sítí. Čtvrtá kapitola je věnována výběru komunikačního rozhraní vhodného pro inteligentní zásuvku jako pro prvek inteligentní domácnosti. Blíže je zde popsán vybraný standard IEEE 802.15.4 a také mikrokontrolér realizující samotnou komunikaci. Následující část práce se věnuje návrhu vývojové desky inteligentní zásuvky, na které je testován samotný koncept a dále je v této kapitole popsán návrh finálního hardwaru. V poslední kapitole jsou popsány výsledky měření realizované pomocí vytvořeného zařízení.
Thesis deals with the design of intelligent electrical socket. At the beginning of the thesis, there are described the characteristics of the distribution network in the Czech Republic and the ways of measuring these properties. The selected integrated circuit that realizes the measurement is described in detail. The third chapter deals with the current possibilities of power management, especially from the perspective of the distribution company and the concept of smart networks. The fourth chapter deals with the selection of communication interface suitable for smart socket as an element of smart home. The selected IEEE 802.15.4 standard and the microcontroller implementing the communication itself are described in more detail. The following part of the work is about design of the intelligent socket development board, on which the concept is tested and the design of the final hardware is described in this chapter. The last chapter describes the measurement results realized by the created device.
Description
Citation
MUSIL, L. Inteligentní zásuvka pro výčet elektrických parametrů a ovládání připojeného zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Polívka, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Zoltán Galáž, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kříž (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: 1. V práci jste testoval rádiový dosah zařízení. Bylo zařízení umístěno volně nebo v instalační krabici. A pokud v krabici, bylo samostatně nebo byla nad zařízením osazena zásuvka? Neovlivnila by tato konfigurace dosah? 2. Dle zadání má zařízení splňovat požadavky na bezpečný provoz elektrických zařízení. Jak jste tuto podmínku splnil? Otázky komise: 1. Měření rádiového dosahu nebylo provedeno při umístěním zařázení do zdi. Byla provedena alespoň silumace vložením zařízení do nějakého stavebního materiálu, např. do cihly? 2. Programoval jste použitý firmware v Raspberry PI?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO