Modelování a simulace elektromechanických přechodných jevů v elektrizační soustavě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou vyhodnocování přechodné stability v simulačním programu PSCAD. Na jednostrojovém modelu SMIB byly analyzovány činitele ovlivňující přechodnou stabilitu. Výsledky této analýzy potvrdily teoretický předpoklad, že pro přesnější výsledky analýzy přechodné stability je nutné zmiňované činitele uvažovat. Na testovacím modelu IEEE9 byl simulován zkrat a následně byly pomocí různých metod sledovány zátěžné úhly generátorů. Jako vhodnější metoda pro posuzování vzájemných zátěžných úhlů se z výsledlů analýzy ukázala metoda reference největšího generátoru v soustavě.
This work deals with the issue of evaluating transient stability in the simulation program PSCAD. Factors affecting transient stability were analyzed on a single-machine SMIB model. The results of this analysis confirmed the theoretical assumption that for more accurate results of the analysis of transient stability, it is necessary to consider the mentioned factors. A short circuit was simulated on the IEEE9 test model and subsequently the load angles of the generators were monitored using various methods. The method of reference of the largest generator in the system proved to be a more suitable method for the assessment of relative load angles from the results of the analysis.
Description
Citation
GROMOTOVIČ, I. Modelování a simulace elektromechanických přechodných jevů v elektrizační soustavě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Jan Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-16
Defence
Student seznámil komisi se svou diplomovou prací na téma Modelování a simulace elektromechanických přechodných jevů v elektrizační soustavě. S posudky seznámili komisi vedoucí práce Ing. Koudelka a oponent Ing. Bátora. Na otázky oponenta student reagoval bez výhrad. Další dotazy k práci položil Ing. Ptáček a doc. Drápela, student na dotazy odpověděl s dopomocí.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO