Třífázový měnič pro synchronní servomotory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem DC/AC měniče pro řízení motorů typu PMSM. V prvním kroku je zde popsán typ motoru a možnosti snímání polohy rotoru. Následně je navržena výkonová část a vypočítány ztráty, oteplení a přibližná účinnost měniče. Poté je vybrán procesor a navrhnuty jednotlivé komunikační a ochranné obvody. Současně jsou rozebrány algoritmy řízení. V poslední části je popsána realizace DPS a měniče jako celku.
This diploma thesis is dealing with the design of a DC / AC converter for the control of PMSM motors. In the first step, the type of motor and the possibilities of sensing the position of the rotor are described. Subsequently, the power section is designed and the losses, heating, and approximate efficiency of the inverter are calculated. In the following step, the processor is selected and individual communication and protection circuits are designed. At the same time, control algorithms are analyzed. The last part is describing the implementation of the PCB and the inverter as a whole.
Description
Citation
PEROUT, M. Třífázový měnič pro synchronní servomotory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Dostál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-17
Defence
Student prezentoval komisi svoji závěrečnou práci na téma Třífázový měnič pro synchronní servomotory. Nejdříve ukázal zjednodušené blokové schéma měniče a popsal jednotlivé prvky. Ty poté ukázal na modelu a okomentoval postup návrhu. Následovaly výpočty ztrátového výkonu a zdůvodnění volby použitých kondenzátoru. V další části zobrazil a komentoval naměřené průběhy elektrických veličin a snímky termokamerou. Poté detailně popsal řídící část a ochrany měniče. Zmíněn byl rovněž způsob buzení a průběhy výstupu budiče. Závěrem zhodnotil dosažené výsledky. Student zodpověděl všechny otázky oponenta a komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO