Elektronická aktivní zátěž pro podporu laboratorní práce – studium proveditelnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá aktivními elektronickými zátěžemi se zaměřením především na zátěže pro střídavé vstupní signály. Rozebírá princip a pracovní režimy DC i AC zátěží a věnuje se také základním vlastnostem tranzistoru MOSFET, který je použit jako hlavní výkonový prvek. Detailně se zabývá problematikou návrhu regulačního obvodu AC zátěže a přichází s konkrétním řešením. Diskutuje také možnosti realizace zbývajících částí celého zařízení. V závěru je stručným měřením na prototypu principiálně ověřena funkčnost navrženého regulačního obvodu.
This master’s thesis deals with active electronic loads focusing mostly on alternating input signals. The principles and modes of both DC and AC loads are described, as well as the most important parameters of MOSFET transistor which is used as the main power component. It deals with designing a regulation circuit of an AC load in detail. This work also discusses the possibilities of realisation of the remaining parts of the device. At the end of the thesis the function of the designed regulation circuit is verified by simple measurements on a prototype.
Description
Citation
NĚMEC, P. Elektronická aktivní zátěž pro podporu laboratorní práce – studium proveditelnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Miloš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-17
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise Otázky: Oponent: Otázka: Na straně 18 student uvádí: „Vzhledem k nedostatku odborných materiálů bylo třeba většinu informací zjišťovat samostatně pomocí simulací. Asi nejcennějším zdrojem informací pro návrh střídavé zátěže byla diplomová práce [14], ve které byla taková zátěž navržena a realizována.“ Můžete vyzdvihnout přínos Vašeho řešení, oproti řešení uvedeném v diplomové práci, na kterou se odkazujete? Student prezentuje přínos vlastního řešení Otázka: Na straně 47 student uvádí: „Jelikož není nezbytně nutné, aby tato část zařízení byla galvanicky oddělena od předchozí, která je napájena napětím 24 V, a protože proudová zatížitelnost zvolených komponent v napájecí části je dostatečná, lze napětí 3,3 V také vytvářet přímo z 24 V a ušetřit tak peníze a prostor na desce nepoužitím dalšího transformátoru.“ Na straně 69 je však uvedeno zapojení s regulátorem napětí L78L33ACZ, který je připojen na vstupní napětí +12 V. Můžete objasnit tento rozkol? Dále bych se chtěl zeptat, zda-li se student zabýval i tepelnými ztrátami, které vzniknou na tomto regulátoru napětí při regulaci z +12V (+24 V) na +3,3 V a tedy i ovlivněním životnosti této součástky? Student dostatečně odpovídá na dílčí dotazy doc. Petržela Otázka: Bude výrobek dokončen? Student by realizaci uvítal, ovšem ještě není dohodnuta doc. Frýza Otázka: Zařízení je určeno pro audio oblast? Student dostatečně odpovídá na dotaz
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO