Terapeutická hra pro měření reakční doby s využitím platformy BITalino

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá snímáním elektromyografického signálu a detekcí svalové aktivity v reálném čase za účelem měření reakční doby. Pro motivaci pacientů byla navržena a implementována terapeutická závodní hra ovladatelná svalovou aktivitou. V práci byly pro detekci svalové aktivity zrealizovány tři různé metody, přičemž nejpřesnější výsledky dosahuje navržená neuronová síť s hierarchií U-Net, jež klasifikuje vzorky EMG signálu do dvou kategorií – klidové úseky a úseky reprezentující svalovou aktivitu. Přesnost klasifikace signálu touto metodou je 97 %. Následně byly zkoumány rozdíly reakčních dob mezi skupinami probandů, při různých podnětech a také zlepšení reakčních časů v průběhu hraní hry.
This master’s thesis focuses on real-time detection of activity in electromyographic signal for reaction time measurement. For patients motivation there was designed and implemented therapeutic car game controlled throught the muscle activity. In this thesis were used three different algorithms for muscles activity detection in EMG signal. The best accuracy of this three methods has designed artificial network with U-Net hierarchy, which is used to segment samples into two categories - samples of signal with activity and samples representing calm. Accuracy of this method is 97 %. Later there were examined differences between groups of probands, different stimulus and the changes of reaction time over time.
Description
Citation
VESELÁ, C. Terapeutická hra pro měření reakční doby s využitím platformy BITalino [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Jakub Hejč (člen) Ing. Roman Jakubíček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-17
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Janoušek položil otázku na zpoždění bufferu při načítání dat do systému. Dále, v čem je hra terapeutická a jaký je záměr využívání. Ing. Vítek se doptal na porovnání hry s dalšími hrami a vyhodnocení její funkčnosti. Dále na nelinearitu TKEO operátoru. Ing. Hejč položil otázku na optimalizaci hyperparametrů u U-Net a SVM. Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO