Testovací platforma pro board-level testy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se věnuje návrhu testovací platformy pro~monitorování a ovládání vybraných rozhraní při~vývoji pro vesmírné aplikace. Požadavky na~implementaci těchto rozhraní vycházejí z~ECSS, IEEE a TIA standardů rozebraných v~teoretické části práce. Testovací zařízení navržené v~této práci je řízeno obvodem SoC Xilinx Zynq-7000 a komunikuje s~počítačem prostředníctvím Ethernetu. Hardware zařízení, navržený na~obvodové úrovni, zajišťuje splnění příslušných norem. Softwarovou část tvoří knihovna pro~řídicí počítač v jazyce Python, jejíž funkce jsou základními stavebními bloky pro~tvorbu testovacích procedur, a C program pro ARM procesor předávající data přes~AXI rozhraní programovatelné logice s~vytvořenými řadiči jednotlivých rozhraní.
This thesis describes the design of a board-level testing platform for monitoring and driving a selected set of interfaces used in space applications. The requirements of these devices are based on the corresponding ECSS, IEEE, and TIA standards described in the theoretical part of this thesis. The designed testing device is controlled by the Xilinx Zynq-7000 system-on-chip and is connected to a control PC via an Ethernet connection. The hardware, designed on a schematic level is responsible for meeting the standards' requirements. The software part consists of a Python module for the control PC providing a set of functions to be used in the testing process and a C application for the embedded ARM processor that forwards the data through the AXI interface to the interface drivers in the programmable logic.
Description
Citation
OSTŘÍŽEK, T. Testovací platforma pro board-level testy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radovan Novotný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Vávra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Josef Šandera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-17
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své diplomové práce. Detailně popsal požadavky na práci, jednotlivé bloky finálního řešení a použitá rozhraní. Dále popsal hardwarovou realizaci, použité podpůrné obvody a jednotlivé fyzické vrstvy. Student také popsal jak postupoval při návrhu softwarového řešení, popsal návrh knihovny pro automatizaci testů jednotky a software por ARM procesor. Otázky oponenta: Kam se řadí enkódovací vrstva rozhraní SpW v ISO/OSI modelu? V kapitole 2.4 hned první věta zní"SpaceWire je síťový protokol vyvinutý pro vesmírné aplikace", přitom dále popisujete, že standard SpW definuje síťovou, enkódovací a fyzickou vrstvu. Vysvětlete tento zdánlivý rozpor. Další otázky komise: Jaké by bylo praktické použití této jednotky? Kolik času by trvala implementace do testované jednotky? Bylo součástí práce konkrétní měření veličin? Zrealizoval jste hardware pro tuto jednotku? Student zodpověděl otázky oponenta. Komise byla s odpověďmi spokojena. Komise se shodla, že v práci chybí konkrétní hardwarová realizace (návrhy PCB) a že je práce obecná.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO