Dignostika zhášecího pochodu u stejnosměrného stykače

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce bylo provést diagnostiku vysokonapěťového stejnosměrného stykače se zaměřením na zpětnou komutaci a lepení oblouku, navrhnout a ověřit úpravy, které odstraní tyto negativní jevy. Měření obloukového napětí, tlaku a pomocí rychlokamery byly použity při diagnostice těchto jevů. Změny na arcrunnerech a jhu magnetického obvodu byly využity při jejich odstraňování. Úpravy na arcrunneru zmenšily skokové nárusty délky oblouku a úpravy na jhu navýšily sílu na oblouk mezi rozevírajícími se kontakty. Navrhnuté změny na stykači snížily časovou ztrátu v důsledku zpětné komutace, a tak zkrátily čas přenosu oblouku.
The goal of this master's thesis was to carry out middle voltage DC contactor diagnostics with a focus on back-commutation and sticking, to propose and test alterations which would remove these negative phenomena. The arc voltage, fast camera and pressure measurements were used to determine these effects. Changes to arcrunners and pole plates of the magnetic circuit were used to limit them. The proposed alterations limited the time delay caused by back-commutation and thus shortened the arc transfer time.
Description
Citation
PÍŠKA, J. Dignostika zhášecího pochodu u stejnosměrného stykače [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Jan Bárta, Ph.D. (člen) Ing. Jan Martiš, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-17
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Diagnostika zhášecího pochodu u stejnosměrného stykače. Uvedl základní problematiku z dané oblasti, popsal vlastnosti stykačů a nežádoucí jevy vznikající při vypínání stejnosměrného oblouku, například zpětnou komutaci a lepení oblouku. Provedl potřebné úpravy na předloženém přístroji tak, aby při vypínání oblouku došlo ke zmírnění nežádoucích jevů. Výsledky byly prezentovány prostřednictvím časových průběhů napětí a porovnány s neupraveným přístrojem. Práce je hodnocena jako nadstandardní vedoucím i oponentem. Otázky oponenta odpovězeny velmi detailně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO