Algoritmus pro detekci úniku média z potrubí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá představením přehledu používaných metod pro detekci úniků stanovených technickými normami. Následně po analýze záznamu tlaku v potrubí navrhuje vlastní metodu, která vychází z existujících metod a využívá určení směru příchodu vlny přímo v měřící stanici. Navržený koncept byl následně vytvořen v Matlabu, kde byla ověřena i jeho schopnost detekce. Celý algoritmus byl následně implementován do programovatelných automatů a byla mezi nimi navržena vhodná komunikace. Celé řešení bylo následně otestováno z pohledu funkčnosti.
The thesis deals with the presentation of an overview of the methods used for leak detection set by technical standards. Following the analysis of the pressure records from the pipeline, a new method is proposed, which is based on existing methods and uses the determination of the direction of arrival of the wave directly at the measurement station. The proposed concept was subsequently developed in Matlab, where the ability to detect was also verified. The whole algorithm was then implemented in programmable logic controllers and a suitable communication between them was designed. The entire solution was then tested in terms of functionality.
Description
Citation
KRATOCHVÍL, A. Algoritmus pro detekci úniku média z potrubí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Václav Jirsík, CSc. (místopředseda) Ing. Stanislav Pikula, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Pohl, Ph.D. (člen) Ing. Ilona Janáková, Ph.D. (člen) Ing. Miloslav Richter, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-18
Defence
Student obhájil diplomovou práci s výhradami. V rámci obhajoby dokázal přesvědčit komisi o správnosti svých postupů a navrženého řešení. V průběhu odborné rozpravy reagoval na dotazy oponenta. Zdůvodnil úskalí použité metody, možnosti falešných detekcí a rizikům na potrubí při úniku média.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO