Produkce CO2 a obchod s emisními povolenkami

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce je tematicky rozdělena na dvě části. První popisuje současný stav produkce plynného oxidu uhličitého, jehož existence, resp. nárůst množství v atmosféře Země, je považována za hlavní příčinu globálního oteplování a tzv. skleníkového efektu. Shrnutím většího množství zdrojů jsou zjištěny způsoby, jakými je CO2 do ovzduší produkován, čím je koncentrace jedovatého plynu nejvíce ovlivňována, a jaký je její vývoj. Druhá část se zabývá evropským i českým systémem emisního obchodování, v současné době velmi diskutovaným a aktuálním tématem. Jsou zde uvedena základní pravidla a principy obchodu s povolenkami a ukázkový případ obchodování. Také je zde posouzena existence celého aparátu, její pozitivní a negativní dopady na ekonomiky států a životní prostředí.
The thesis is divided thematically into two parts. The first one describes the state of gaseous carbon dioxide production, being considered the main cause of greenhouse effect or global warming. By the summary of many sources it is revealed how CO2 is produced, what influences its concentration in air the most and the CO2 level trends. The second part is focused on European Union and Czech emissions trading system, which is actual and widely discussed topic in the last few years. The main rules, mechanisms of the market and a model case of allowances trading is presented. The existence of the whole system and its positive and negative effects on the economy and environment are discussed.
Description
Citation
BRAVENÝ, A. Produkce CO2 a obchod s emisními povolenkami [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
RNDr. Petr Žaloudík, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Pavlas, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen) Ing. Radek Dvořák, Ph.D. (člen) Ing. Lucie Houdková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO