Řízení asynchronního motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hlavným cieľom tejto bakalárskej práce je využitie teoretických základov riadenia asynchrónneho motora pre riadenie rýchlosti otáčok. Pre riadenie frekvenčného meniča je využitá metóda U/f a inverzná Clarkovej transformácia. Sú rozobrané výsledky simulácie riadenia U/f v prostredí MATLAB Simulink a postup návrhu jednotlivých častí. Je vysvetlené nastavenie periférií a popis programu v STM32CubeIDE. Naprogramovanie funkcií a softvéru pre riadenie asynchrónneho motora tvoria základ praktickej časti tejto práce. Sú objasnené výsledky merania. Výstupom tejto práce je funkčné riadenie asynchrónneho motora vhodné pre jednoduché praktické aplikácie.
Induction motor; Frequency converter; V/f control; Scalar control; Clarke transformation; Sinusoidal pulse width modulation; MATLAB Simulink; STM32 Nucleo.
Description
Citation
SURAN, R. Řízení asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Dostál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student na úvod seznámil komisi s cíli své práce. Použité laboratorní přípravky a algoritmus skalárního U/f řízení v otevřené smyčce. Vysvětlil na modelech v simulinku použité moduly pohonu. Dále prezentoval zejména softwarové řešení těchto bloků v programovacím jazyce C. Závěrem pak uvedl naměřené oscilogramy a video, kde dokázal funkčnost realizovaných algoritmů. Na otázky oponenta student odpověděl. V závěrečné diskuzi si vedl zdárně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO