Analýza škodlivého softwaru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem mojí bakalářské práce je navrhnout bezpečné prostředí pro analýzu škodlivého softwaru. V teoretické části práce se věnuji základnímu dělení počítačových virů. Poté popisuji dva hlavní postupy při analyzování škodlivého softwaru, a to statickou a dynamickou analýzu. Popisuji, z jakého důvodu se používají a jaké nástroje spadají do těchto kategorií. Dále prezentuji svoji metodologii pro bezpečnou analýzu škodlivého softwaru. V praktické části práce se věnuji vytvoření analytického prostředí na platformách Windows 10 a Fedora. Používám jak grafické prostředí, tak i příkazový řádek k vytvoření virtuálních počítačů. Abych mohl analyzovat síťový provoz, vytvářím takzvaný „falešný internet“ s programem INetSim. V poslední části práce se věnuji ukázce analýzy vybraných druhů počítačových virů. Postupuji podle mnou popsané metodologie. Ke každé analýze píšu krátké shrnutí a výsledky. Na konci práce se zabývám možnou obranu před škodlivým softwarem.
The aim of my bachelor thesis is to design a safe environment for the analysis of malicious software. In the theoretical part of the work, I deal with the basic division of computer viruses. Next, I describe two main procedures for malware analysis, namely static and dynamic analysis. I describe why they are used and what tools fall into these categories. I also present my methodology for secure malware analysis. In the practical part of the work, I focus on creating an analytical environment on Windows 10 and Fedora platforms. I use a graphical environment and a command line to create virtual machines. For the analysis of network traffic, I create the so-called "Fake Internet" program with the INetSim program. In the last part of the work, I deal with a sample analysis of selected types of computer viruses. I follow the described methodology. For each analysis, I describe a brief summary and results. At the end of the work, I describe a possible defense against malicious software.
Description
Citation
BLÁHA, M. Analýza škodlivého softwaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Caha (člen) Ing. Kryštof Zeman, Ph.D. (člen) JUDr. Mgr. Jakub Harašta, Ph.D. (člen) Ing. Martin Plšek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky: 1. Vysvětlete princip fungování symetrických a asymetrických kryptosystémů. Jak tyto kryptosystémy využívá ransomware? 2. Vysvětlete trojici vlastností, která určuje obtížnost napadení hashovací funkce. Student vysvětlil otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO