Monitorovací zařízení pro kvasné procesy využívající termodynamické senzory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na návrh a realizaci prototypu zařízení, které má sloužit k monitorování kvasných procesů v potravinářství pomocí termodynamických senzorů. Práce obsahuje stručný popis kvasných procesů v potravinářství a také možné metody jejich monitorování. Dále se zabývá principem termodynamického senzoru a popisem mikrokontroléru ESP32, který je jádrem prototypu. Následně se zabývá návrhem prototypu včetně obslužného programu pro ESP32, který je schopen monitorovat kvasný proces pomocí dvojice termodynamických senzorů a dle nastavení uživatelem naměřená data zasílat na cloudovou službu ThingSpeak, do osobního počítače a případně je ukládat do paměti Flash. Dále se práce zabývá testováním výsledného prototypu při experimentálních měřeních, při kterých byly s prototypem monitorovány kvasné procesy.
The bachelor's thesis is focused on the design and implementation of a prototype device that is to be used to monitor fermentation processes in the food industry using thermodynamic sensors. The work contains a brief description of fermentation processes in the food industry and also possible methods of their monitoring. It also deals with the principle of the thermodynamic sensor and the description of the ESP32 microcontroller, which is the core of the prototype. Subsequently, it deals with the design of a prototype, including a program for ESP32, which is able to monitor the fermentation process using a pair of thermodynamic sensors and send the measured data to the cloud service ThingSpeak, to a personal computer or store them in Flash memory. Furthermore, the work deals with testing in experimental measurements, in which fermentation processes were monitored with the prototype.
Description
Citation
JÁNEŠ, P. Monitorovací zařízení pro kvasné procesy využívající termodynamické senzory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Pavel Šteffan, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Szendiuch, CSc. (místopředseda) Ing. Vilém Kledrowetz, Ph.D. (člen) Ing. Imrich Gablech, Ph.D. (člen) Ing. Alexandr Knápek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Dále zodpověděl otázky komise: Proč bylo zvoleno napájecí napětí 24 V. Jaký přesně cukr byl použit pro experimenty? Popište jaký vplyv na průběh experimentu bude mít použití jiného cukru např. sacharóza vs. glukóza. V kapitole 5.2.2 uvádíte, že teplota v kádince s vodou byla udržována na 35 °C. Proč byla použita právě tato teplota? Jaký vliv bude mít odlišná teplota na průběh kvasného procesu? Zhodnoťte aplikační využití Vašeho monitorovacího zařízení. Uvažte např. technologický proces výroby piva. Je tento systém vhodný pro tuto aplikaci? Zdůvodněte.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO