Ovládací jednotka chytré domácnosti s Raspberry Pi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou inteligentní domácnosti ovládané primárně hlasem. Seznamuje s touto technologií, jejím vznikem a trendy, kterými se uchyluje. Obsahuje popis architektury, komunikační a přenosové technologie IoT. Popisuje vlastnosti a využití jednodeskového mikropočítače Raspberry Pi a porovnání jednotlivých modelů. Velká část práce se zabývá návrhem ovládací jednotky pro inteligentní domácnost, která je tvořena vhodnými komponentami a mikropočítačem Raspberry Pi s operačním systémem Raspbian, ve kterém je integrovaný hlasový asistent Amazon Alexa. Poslední část se zabývá návrhem, modelováním a tiskem plastového krytu pro inteligentní reproduktor.
This bachelor’s thesis deals with the issue of smart home controlled primarily by voice. The thesis introduces this technology, with its development and with trends it is heading to. It contains description of IoT architecture, communication and transmission technology. The attributes and use of the single-board minicomputer Raspberry Pi are described and compared with individual models. The large part of this thesis deals with the design of control unit for smart home system, which will consist of suitable components and microcomputer Raspberry Pi with operating system Raspbian, where the virtual assistant Amazan Alexa is integrated. The last part deals with the design, modeling and printing of a plastic cover for a intelligent speaker.
Description
Citation
SEDLAŘÍK, M. Ovládací jednotka chytré domácnosti s Raspberry Pi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Adámek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Vyroubal, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Libich, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen) Ing. Ladislav Chladil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
ot. Jak probíhal návrh šasi? od.: výběr vhodných komponent, 3D simulace v SolidWorks - byla provedena teplotní simulace ot.: V práci uvádíte, že design vyhovuje akustickým požadavkům na netlumený zvuk. Jak jste testovali akustické vlastnosti? od.: Netestovali jsme akustické vlastnosti, reproduktory jsou směřované přímo k uživateli. ot.: Co vedlo k tomu chytrou domácnost na této platformě? od.: Jedná se o otevřený systém s možností příjení různých prvků. Má odpovídají ovladače a vlastnosti. Ostatní firmy vyrábějí tyto reproduktory, do kterých nemůže uživatel zasahovat. ot.: Ovládání probíhá v angličtině, je možná implementace českého jazyka? od.: V češtině lze pouze pojmenovat zařízení, jinak všechny příkazy jsou v angličtině. ot: Proč jste zvolil tvar rugbyového míče? od.: Kvůli designu, ostatní společnosti využívají tvaru válce. ot.: Z jaké vzdalenosti to dokážete ovládat? od.: Dosah je celkem velký, dokázal jsem to ovládat z vedlejší místnosti. Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO