Řízení životnosti výkonového olejového transformátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Pro pochopení významu procesu řízení životnosti výkonových olejových transformátorů, je nutné si nejdříve uvědomit jejich roli v elektrizační soustavě. Používají se především ke zvýšení a snížení napěťových úrovní v přenosové a distribuční soustavě dle aktuálních potřeb. Nespolehlivost výkonových olejových transformátorů může způsobit narušení stability dodávky elektrické energie, což představuje značné finanční a technické ztráty pro společnosti, které spravují tento typ zařízení. Z tohoto důvodu jsem se rozhodla napsat práci, která poskytuje přehled o procesu řízení životnosti, popsáním jeho ekonomických přínosů spolu s technickými diagnostikami, které napomáhají ke zjištění vznikajících poruch během provozu výkonových olejových transformátorů. Hlavním záměrem této práce je popsat a dokázat důležitost procesu řízení životnosti a využití diagnostických metod ke sledování parametrů transformátoru, které slouží jako prostředek ke zjištění možných poruch. Praktická část je zaměřena na navržení vhodných diagnostickým metod pro měření zvolených parametrů vybraného výkonového olejového transformátoru. Poté je provedena analýza zvolených parametrů a na základě jejích výsledků, je určen celkový stav vybraného výkonového olejového transformátoru.
To understand the significance of the life management process concerning power oil transformers, at first, it is essential to realise their role in the electrical grid. They are primarily used to interface step up and step down voltages in the transmission and distribution system according to the contemporary needs. The unreliability of power oil transformers can disrupt the stability of the electric power supply, which represents significant economic and technical losses for companies that manage this type of equipment. Therefore, I decided to write a thesis that provides an overview about the life management process by describing its economic benefits along with technical diagnostics, which help to identify incipient defects at their early stages that may arise during the operation of power oil transformers. The main aim of this thesis is to describe and prove the importance of the life management process itself and the need to analyse transformer parameters by diagnostic methods to detect possible defects. The practical part of the thesis focuses on proposing the most suitable diagnostic methods for measuring the selected parameters of the chosen power oil transformer. The selected parameters are then analysed, and the overall condition of the chosen power oil transformer is estimated.
Description
Citation
ČECHOVÁ, K. Řízení životnosti výkonového olejového transformátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Angličtina v elektrotechnice a informatice
Comittee
doc. PhDr. Milena Krhutová, Ph.D. (předseda) Mgr. Miroslav Kotásek, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Pavel Sedláček (člen) Mgr. Jaromír Haupt, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc. (člen) Mgr. Bc. Dagmar Šťastná (člen)
Date of acceptance
2020-06-23
Defence
Studentka přednesla obhajobu své bakalářské práce a potvrdila navrhovanou známku. Studentka zodpověděla otázku oponenta: Víte, jaká je kvalita oleje pro transformátorový olej v České republice? A pokud to víte, jak se řadí Česká republika na kvalitu ropy v EU?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO