Forenzní analýza půdy metodami FTIR a NIR s multivariační analýzou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá forenzní multivariační analýzou půdy v lokalitách Ostrava a Třinec. Celkem bylo odebráno 52 vzorků v oblastech hutních společností. U vzorků byly stanoveny koncentrace chromu, manganu, mědi, niklu, olova, rtuti a zinku. Pro stanovení rtuti byl použit přístroj AMA 254. Zbylé kovy byly stanoveny pomocí atomové absorpční spektrometrie s atomizací v plameni (F–AAS). Dále byla proměřena IČ spektra. Měření bylo provedeno pomocí infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací (FTIR) technikou difúzní reflektance (DRIFT). Výsledky byly následně použity pro vytvoření korelačních modelů a statistických modelů metod PCA (analýza hlavních komponent) s CA (klastrová analýza).
This diploma thesis is about forensic multivariate soil analysis in the localities Ostrava and Třinec. A total of 52 samples were taken in the areas near metallurgical companies. These samples were measured for concentrations of chromium, manganese, copper, nickel, lead, mercury and zinc. Mercury concentration was analysed using AMA 254 device. The remaining metals were determined by flame atomic absorption spectrometry (F–AAS). Additionally, IR spectra were acquired by Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) using diffusion reflectance technique (DRIFT). In the end the results were used to create correlation models and statistical models of PCA (principal component analysis) methods with CA (correlation analysis).
Description
Citation
NAWRATH, P. Forenzní analýza půdy metodami FTIR a NIR s multivariační analýzou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (předseda) doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jaromíra Chýlková, CSc. (člen) doc. Ing. Jozef Krajčovič, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2020-06-22
Defence
Student představil nejvýznamnější výsledky své diplomové práce. Poté byly přečteny posudky vedoucího práce a oponenta. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a ke všem jeho dotazům se vyjádřil. Následovala další diskuze se všemi členy komise. Student na všechny položené dotazy odpověděl a prokázal tak dobrý přehled ve zpracovávaném tématu. Otázky z diskuze: doc. Krajčovič: Co je nové ve Vaší práci, co je jejím přínosem? Mohou výsledky sloužit jako podklad pro monitoring? Ing. Mergl: Proč jste si vybral lokality Ostravy a Třince? Čemu přisuzujete překročení limitů? prof. Chýlková: K čemu Vám sloužilo měření spekter IČ? Jak jste je interpretoval? doc. Zlámalová Gargošová: Podařilo se Vám konkretizovat možný původ znečištění?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO