Sledování korelace pohybu elektrického oblouku a obloukového napětí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Elektrický oblouk je výboj, který hoří v ionizovaném plynu a dělíme jej na oblouk stejnosměrný a střídavý podle druhu napájení. Elektrický oblouk je vodivý, a tak pro přerušení elektrického obvodu je třeba oblouk co nejdříve uhasit. Pro zhášení oblouku se využívají zhášecí komory. Zhášecí komory musí být konstruovány tak, aby odolaly zvýšeným tlakům a teplotám vyvolaných obloukem. Smyslem bakalářské práce bylo navržení a zkonstruování zhášecí komory, s možností sledování pohybu oblouku vysokorychlostní kamerou. Z naměřených dat se pak stanovila pomocí korelační analýzy závislost mezi obloukovým napětím a pohybem paty oblouku. Korelační analýza se využívá k určení možné existence závislosti mezi dvěma veličinami pomoci korelačního koeficientu a následného otestování.
The electric arc burns in an ionized gas and is divided into AC and DC arc according to the power supply. The electric arc is conductive, so to turn off the electric circuit, the arc must be extinguished as soon as possible. Arc breakers are used to extinguish the arc. Arc breaker must be designed to withstand the increased pressures and temperatures caused by the arc. The purpose of the bachelor's thesis was to design and construct a arc breaker with the possibility of monitoring the movement of the arc with a high-speed camera. From the measured data, the dependence between the arc voltage and the movement of the arc root was determined by correlation analysis. Correlation analysis is used to calculate the possible existence of a dependence between two quantities with the correlation coefficient and testing.
Description
Citation
SZOTKOWSKI, Š. Sledování korelace pohybu elektrického oblouku a obloukového napětí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Jan Bárta, Ph.D. (člen) Ing. Jan Martiš, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student obhajoval bakalářskou práci na téma Sledování korelace pohybu elektrického oblouku a obloukového napětí. Navrhl model nové zhášecí komory s ovládáním kontaktů pomocí elektromagnetu. Následně byla komora připojena k napájecímu zdroji a oblouk byl snímán vysokorychlostní kamerou. Měření byla následně vyhodnocena, výstupem jsou průběhy proudu a napětí na oblouku, tabulky a záznamy z vysokorychlostní kamery. Vedoucím byly vytknuty stylistické a gramatické chyby a malé množství citované literatury. Oponent vytkl nízkou úroveň interpretace výsledků. Otázky oponeneta byly s rezervami zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO