Experimentální hardwarový hudební nástroj na principu FM syntézy řízený bezkontaktním ovladačem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V bakalářské práci byl navrhnut a zkonstruován experimentální analogový syntetizér. Teoretická část se věnuje základnímu rozdělení elektroakustických nástrojů a blíže popisuje některé zástupce, kteří byli důležití pro inspiraci při návrhu anebo pro samotný historický vývoj. V další části jsou uvedeny metody zvukové syntézy, které jsou doplněné o jejich hudebně-estetické vlastnosti. Dále jsou uvedeni historičtí zástupci hudebního a zvukového experimentování, z jejichž myšlenkových východisek byly extrahovány některé potřehy, které byly uplatněny při návrhu nástroje. Praktická část se zabývá technickým rozborem všech dílčích bloků, zejména oscilátorů a způsobem implementace frekvenční modulace. Postup je doložen elektrotechnickými schématy, grafy a nezbytnými výpočty. Závěrem je produkt složen na desku plošných spojů.
The focus of this bachelor thesis was a design and consequently an assembly of an experimental analog synthesizer. The beginning of the theoretical framework presents the classification of the electroacoustic instruments into subgroups with an emphasis on those which were essential for both the inspiration of the design and for the historical development itself. The subsequent chapter explores the sound synthesis methods and their musical attributes. Afterwards, particular fundamental personae of the history of experimenting with sound and music are mentioned, whose ideas were extracted for the purpose of designing this instrument. The practical part explains the motivation which was present during the work and develops it into a full circuit design. The creative process is supported by explanation of attached diagrams and required calculations. In connclusion, the assembled prototype is presented on a printed circuit board.
Description
Citation
VEJVODA, Z. Experimentální hardwarový hudební nástroj na principu FM syntézy řízený bezkontaktním ovladačem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Zvuková produkce a nahrávání
Comittee
doc. Ing. MgA. Mgr. Dan Dlouhý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Václav Mach, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. David Kurc (člen)
Date of acceptance
2020-06-24
Defence
Student obhájil bakalářskou práci. Otázky k obhajobě: Jak bude nová barva nástroje souviset s nemelodickými akustickými nástroji a jak s elektronickými zvuky? Student správně odpověděl na otázku. Jde technicky nástroj vylepšit, aby napětím řízený oscilátor (VCO) negeneroval jen obdélníkový signál, ale i jiné tvary? Student správně odpověděl na otázku. Student správně reagoval i na poznámky, které zmiňuje oponent v posudku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO